Už i nejsladší specialitu mají vinaři ze Znojemska ve sklepích. Mrazy uplynulých dní jim totiž na poslední chvíli umožnily sebrat a vylisovat ledové víno. To se podle vinařského zákona smí sbírat při minimálně sedmi stupních pod nulou.

„S rodinou jsme hrozny posbírali v neděli nad ránem při mrazu mínus jedenáct stupňů. Na ledové víno jsme si schovali Veltlínské zelené, při vylisování mělo cukernatost padesát stupňů normalizovaného moštoměru. Šťáva teď bude zrát, víno z ní bude hotové zhruba v květnu,“ řekl Petr Ilgner z Vinařství rodiny Špalkovy.

Skoro za pět set

Vinaři z Nového Šaldorfu vyrobí asi sto dvacet litrů ledového vína. „Plníme je do lahví o objemu dva decilitry. Cena lahvičky je čtyři sta osmdesát korun,“ dodal Ilgner.

Vinařům letos dlouho brnkalo na nervy relativně teplé počasí. Ještě předminulý týden totiž tvrdili, že pokud velmi rychle nezačne mrznout, nebudou na nízké teploty čekat a sklidí hrozny třeba jen v kategorii výběr z hroznů či bobulí.

„Těch posledních pár dnů ale ledovému vínu přálo. I když kvůli předchozímu teplu bylo asi letos poškození hroznů větší, než jiné roky. Výlisnost se běžně pohybuje mezi dvaceti a třiceti procenty, letos to bude tak na hranici dvaceti procent,“ uvedl vinařský odborník Jaromír Čepička.

Na Znojemsku vyrábí letos ledové víno pravděpodobně jen čtyři vinařství. Kromě Špalků ještě Vinařství rodiny Kořínkovy, Ampelos a Znovín Znojmo.
„Při desetistupňovém mrazu jsme sbírali zmrzlé hrozny asi dvě hodiny. Pomáhala nám široká rodina i kamarádi. Veltlínské zelené mělo osmačtyřicet stupňů cukernatosti, což je prakticky sirup. Samotné lisování ve vymrzlé lisovně trvalo sedm hodin. Ledové víno budeme mít hotové zhruba v dubnu,“ předpověděl Josef Kořínek.

Nejvíce sladké vinařské speciality vyrobí v regionu Znovín Znojmo.
„Ve Stošíkovicích ve vinici U tří dubů jsme posbírali přes pět a půl tuny Rýnského ryzlinku s cukernatostí osmatřicet stupňů. Z něho bude asi jedenáct hektolitrů vína. Ze stejné vinice pochází i Rulandské šedé s cukernatostí přes šestatřicet stupňů. Toho jsme posbírali skoro sedm tisíc šest set kilogramů.
Počasí nám přálo, ve vinici jsme pracovali při mínus osmi a půl stupni Celsia,“ řekl výrobní ředitel Znovínu Antonín Zatloukal.

Kontrola

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) kontroluje při sběru ledových vín jejich cukernatost, odrůdovou skladbu, množství a původ takto sklizeného vína.

„Zajímáme se samozřejmě také o to, jestli jsou hrozny pro ledové víno sbírány při zákonem stanovené teplotě, to je alespoň při sedmi stupních pod nulou,“ uvedla mluvčí inspekce Martina Šmídtová.

Inspektoři takto na Znojemsku zkontrolovali šest vín u čtyř producentů.
„Kromě ověření hroznů při jejich sběru musí každé víno projít zatříděním v Komisi pro hodnocení a zatřiďování vína, která funguje na SZPI. V rámci tohoto hodnocení musí každý vinař předložit výsledky laboratorních rozborů, kterými se ověřuje, zda víno splňuje předepsané analytické parametry,“ konstatovala mluvčí inspekce.

Hodnocení komisí

Posléze jsou vzorky vína hodnoceny senzoricky v již zmiňované komisi.
„Teprve po úspěšném zatřídění může vinař víno uvést na trh,“ dodala Šmídtová.