Nervy na uzdě už přestávají držet vinaři ze Znojemska. Nezvykle teplá zima i dlouhodobá předpověď počasí jim totiž nedávají moc šancí na to, aby ještě v této sezoně sklidili ledové víno. V předchozích letech přitom už touto dobou byla šťáva ze zmrzlých hroznů ve sklepích, letos se ale rtuť teploměru k nezbytným alespoň mínus osmi ani nepřiblížila.

Někteří vinaři už proto hrozny raději sklidili. „Zaměřujeme se především na kvalitu, proto jsme vzhledem k nepříznivému teplému a vlhkému počasí sklidili hrozny původně určené na ledové víno už na konci listopadu. A při pohledu z okna a prostudování další předpovědi počasí jsem rád, že jsme to udělali,“ shrnul ředitel vinařství Vinice Hnanice Evžen Kašpárek.

Z jeho rulandského šedého sice ledové víno nebude, bez užitku ale neskončilo. „Hrozny jsme sklidili a vyrobili jsme z nich víno. Je v přívlastku výběr z hroznů a bude výborné. Jistě lepší, než by bylo ledové,“ dodal Kašpárek.

Podobnou taktiku zvolili i vinaři z Lechovic. „Ryzlink rýnský, který jsme měli původně připravený na ledové víno, jsme už sklidili a dobře jsme udělali. Z jednoho hektaru by sice bylo tisíc až patnáct set litrů ledového, možná také ale nic. My z něj teď budeme mít kvalitní pozdní sběr,“ popsal šéf vinic Vinných sklepů Lechovice Roman Staněk.

Čekání na mráz

Na pořádný mráz naopak stále čeká Petr Ilgner z Vinařství rodiny Špalkovy. „Čekáme na mráz, i když tomu už pomalu přestáváme věřit. Hrozny už ale v této chvíli stejně k ničemu jinému nejsou. Takže to buď vyjde, nebo ne. Bobule zatím nehnijí ani neopadávají, takže je necháváme na keřích. Jejich kvalita je tedy zatím vyhovující. Do konce ledna, kdy by mělo začít více mrznout, by teoreticky vydržet mohly,“ zhodnotil vinař.

Tomu ve vinici visí asi deset metráků suroviny. „Z toho bychom vyrobili tak dvě stě až tři sta litrů ledového, což v průměru každoročně děláme. Vloni byl ale špatný rok a neměli jsme nic,“ uzavřel Ilgner.

Posledních pár dnů dává svým hroznům ve vinici i Petr Kořínek. „Jestli do čtrnácti dnů nezačne mrznout, tak už to bude špatné. V tuto chvíli už ale nejde dělat nic jiného, než doufat. Už teď začínáme chodit do vinice a na zem odstřihovat špatné střapce. Pokud ty dobré vydrží, ledové z nich uděláme. Jinak to vyhodíme,“ zamyslel se Kořínek.

Ten má stále na vinařskou specialitu nachystanou půlhektarovou vinici vlašského ryzlinku. „Z toho bychom vyrobili tak šest set litrů ledového. Teplá zima nám ale nepřeje,“ dodal.

V přízeň počasí stále ještě věří i šéfové největší vinařské firmy na Znojemsku, šatovského Znovínu. „Tramín má v tuto chvíli cukernatost osmadvacet stupňů, rulandské modré dokonce třicet. Kvalita hroznů je zatím dobrá, takže je necháváme viset ve vinohradu. Snad v dohledné době začne dostatečně mrznout. Sklidit bychom mohli šest tun hroznů, z čehož bychom připravili asi šest tisíc dvoudecových lahviček ledového,“ vypočetl ředitel firmy Pavel Vajčner.