Ti sice ještě do lesů nemohou kvůli riziku zranění, neboť řada stromů stále hrozí pádem, již nyní ale vědí, že škody budou nemalé. Naopak znojemská Městská zeleň už má poměrně jasno. „Nějaké škody jsou, není to ale naštěstí nijak fatální, zejména proto, že městský park se revitalizuje. Větve u některých křehčích druhů stromů, jako jsou třeba akáty nebo topoly, se ale lámaly," popsal šéf znojemské Městské zeleně Radoslav Habrdle.

Podobně jako v pondělí a v úterý byly některé obce Znojemska i během středy částečně bez proudu. „Jevišovice jsou zhruba dvakrát denně bez elektřiny, což je věc, která nás skutečně trápí," podotkl starosta Jevišovic Pavel Málek.

I v Jevišovicích ale ve středu dělaly zřejmě největší obtíže stromy obtěžkané tající ledovkou. „Některé jsme raději opatřili páskou, abychom lidi upozornili na nebezpečí," doplnil starosta Málek.

Bez elektrické energie zůstala ve středu dopoledne také část Citonic. Ovlivnilo to i některé podnikatele v obci, bez práce tak po tu dobu byli například zaměstnanci firmy Lahůdky Vavřík, která musela pozastavit výrobu.

Během středy masivně tály ledy po celém Znojemsku, což mnohde činilo potíže. Například ráno po osmé se ve znojemské Alšově ulici utrhl kus ledu ze střechy domu a okolo jdoucí lidé tak tak uskočili, aby je nezasáhl. Nejinak tomu bylo i v Moravském Krumlově.

„K obezřetnosti proto obyvatele našeho města nabádalo ranní hlášení v místním rozhlase," popsal šéf krumlovských strážníků Rudolf Fráňa. Jak doplnil, naštěstí nedošlo k žádné mimořádné události.

Ledovka z minulých dní naplno prověřovala i připravenost zimní údržby na nadcházející zimu. Posypové vozy se téměř nezastavily a vyrážely již podle aktuálního plánu údržby schváleného pro letošní zimu. Podle něj jsou silnice ve Znojmě rozděleny do tří skupin, přičemž ty nejfrekventovanější musí být sjízdné do čtyř hodin po vzniku náledí či po zasněžení vozovky. Silnice méně důležité musí být sjízdné do dvanácti hodin a ostatní do osmačtyřiceti hodin.

S údržbou chodníků v tomto městě je to pak obdobné. Ty nejpoužívanější musí být schůdné do šesti hodin po zasněžení nebo vzniku náledí a ostatní do dvanácti hodin.