Po několika měsících zažehnali krizi v nejlidnatější vesnici Jihomoravského kraje, v Ratíškovicích na Hodonínsku. Hrozilo tam, že tisíc dospělých zůstane bez praktického lékaře. „Naštěstí se nakonec o převzetí pacientů zájemce přihlásil,“ řekl tamní penzista Václav Koplík.

Ilustrační foto
Nový bytový dům v Ratíškovicích postaví za padesát milionů. Vznikne dvacet bytů

Nový lékař ale potřebuje jak vlastní ordinaci, tak čekárnu. Ty čtyřtisícová obec nemohla nabídnout, protože zdravotní středisko stát v devadesátých letech zprivatizoval. „Jako zastupitelé jsme se rozhodli pro přestavbu části společenské místnosti domu s pečovatelskou službou na ordinaci s čekárnou, které budou mít vlastní vstup,“ sdělil starosta Josef Uhlík. Počítá s více než milionovými náklady.

Koštu o najlepší kysané zelé na Slovácku se uskutečnil v Blatničce. Nabídl zápis do české knihy rekordů.
Najlepší kysané zelé na Slovácku? Otevřou 12 sběrných míst

Dodal, že situace byla o to horší, že i v okresním městě skončil obvodní lékař, který měl několik klientů také z Ratíškovic.

ZUBAŘI ODMÍTLI

Podobný problém řešili v nedalekých Velkých Bílovicích na Břeclavsku se zubaři. Nabízené prostory jim nevyhovovaly. „Především kvůli velikosti ordinace. Věděli jsme, že ordinace musíme vybudovat minimálně dvě. Zastupitelé se shodli, že z dlouhodobého hlediska bude výstavba nového komplexního zdravotního zařízení nejlepším řešením,“ uvedla starostka Lenka Grofová.

Premiér Andrej Babiš.
Do Vídně přes Mikulov? Měla se vybrat trasa přes Břeclav, lituje premiér Babiš

Chybějící praktičtí lékaři na jižní Moravě

Ordinace praktických lékařů 2016 až 2018
- skončilo 188, nových 119 (úbytek 69)
- průměrný věk: 59 let (nejvyšší v České republice)
- věková struktura lékařů: nejvíce mezi 55 až 59 lety

Ordinace pro děti a dorost 2016 až 2018
- skončilo 62, nových 21 (úbytek 41)
- věková struktura lékařů: nejvíce mezi 55 až 59 lety

I podle krajské koncepce zdravotnictví na léta 2020 až 2025 je situace kritická. Zejména v případě lékařů pro děti a dorost. „Tito praktičtí lékaři jsou nejstarší v celé České republice,“ stojí v dokumentu.

Mezi lety 2016 a 2018 se podle dat z Národního registru poskytovatelů zdravotních služeb podařilo na jižní Moravě nahradit jen třetinu ze dvaašedesáti končících dětských lékařů.

Nejnověji se s tím musejí vypořádat v Božicích a Dyjákovicích na Znojemsku, kde dětská lékařka skončila ke konci minulého roku. „Zavírá se u nás jedna ordinace za druhou, zůstává jich už jen velice málo. Situace se bude ještě zhoršovat. Mohou to zachránit jen finanční motivace od obcí, kraje či státu,“ uvedl Karel Hulán, který působí jako praktický lékař na Znojemsku už dvaačtyřicet let.

Znojmo zavedlo novinku. Některé přechody hlídají důchodci.
Přechody ve Znojmě už střeží důchodci. Pohlídají bezpečnost dětí u škol

Upozornil především na to, že pro mladé není venkov atraktivní. „Často tady totiž musí pracovat v ordinacích ve dvou či třech obcích. Navíc tu jejich partneři těžko najdou požadovanou práci a děti školy a další vyžití,“ dodal.