Nedostatek má několik příčin. „Endiaron se teď nesměl prodávat kvůli změně registrace, což je častý důvod výpadků. Farmaceuti, kteří zásobují český trh, však lékárníky o přerušení nebo ukončení dodávek informují předem, aby se mohli zásobit,“ informovala mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv Hana Šindelářová.

Další důvod je vývoz do zahraničí. Soukromé lékárny mají potíže s distributory.

Pro zvětšení klikněte.Zdroj: DENÍK

Problémy se zásobováním řeší i vedoucí vyškovské lékárny Apis Marie Lužová. „Neustále voláme dodavatelům, ti nám ale spousty léků nedodají. Musíme pak zákazníky posílat do větších lékáren,“ popsala Lužová.

Ilustrační foto
Žena našla u cesty tělo mrtvého muže. Zabil se na motorce

Lék proti revmatickým bolestem Medrol sehnala Krobová v nemocniční lékárně. „Obcházela jsem několik menších, ale nikde ho neměli,“ doplnila Krobová. Dodala, že má problém sehnat i lancety do glukometru.

Chybí léky proti průjmu i další
• Výpadky léků způsobuje především změna registrace, která dlouho trvá. Ministerstvo zdravotnictví zajišťuje náhrady.
• Endiaron, lék proti průjmu, chyběl na trhu pět měsíců. Teď se do lékáren pomalu vrací.
• Víc než měsíc chybí další lék proti průjmu, Ercefuryl, který je na předpis.
• Lidé z jižní Moravy podle zjištění Deníku Rovnost obtížně shání také lék Lomir na vysoký krevní tlak nebo Medrol proti revmatickým bolestem.

Výpadky zasáhly ale i některé nemocniční lékárny, třeba v Břeclavi. „Neměli jsme Endiaron a víc než půl roku chemoterapeutikum Entizol, které je nenahraditelné,“ podotkla vedoucí lékárny Jitka Průdková.

Lékárníci si se svízelnou situací poradili, namíchali si vlastní chemoterapeutikum. „Poprosili jsme lékaře, aby nám předepsali suroviny Entizolu a vyráběli jsme si vlastní kapsle,“ vysvětlila Průdková.

Chybějící léky zaznamenali i jihomoravští praktičtí lékaři. „Pacienti nemůžou sehnat Ercefuryl, který jim předepisuji proti průjmu,“ řekl třeba blanenský lékař Vladimír Širůček.

Hodonínský praktik Jan Řihák zjistil, že chybí lék Lomir. „Teď mi volali, že není. Pacienti ho užívají na problémy se srdcem,“ sdělil.

Výpadky lze řešit jen náhradami. „Farmaceuti nás informují o přerušení dodávek. Na našem webu pak zveřejníme, zda je lék nahraditelný. Pokud není, tak ministerstvo zdravotnictví musí zajistit adekvátní náhradu,“ vysvětlila mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv Šindelářová. Dodala, že ministerstvo zdravotnictví připravuje novelu zákona o léčivech, která má zajistit, aby lékárny měly přístup k lékům pro své pacienty.

Do Podyjí se vrátil čáp černý. Dva páry vyvedly čtyři mláďata.
Do Podyjí se po dvou letech vrátil čáp černý

Nově mají tabletky zajistit přímo výrobci, nikoli distributoři. „Nyní musí farmaceutické firmy dodat distributorům léky na základě jejich tržního podílu. Ovšem nikde není uvedené, podle čeho se podíly počítají. Je to nejasné a nevymahatelné,“ upozornila Šindelářová.

MARTINA MORESOVÁ