Místo blýskavých lahví se zlatavým jiskřivým vínem lahve plastové s matnou, mírně pěnící nažloutlou tekutinou kupují v těchto dnech často zákazníci od prodejců posedávajících u silnic. S mírným zpožděním totiž začíná burčáková sezona.

Vinaři ze Znojemska s produkcí burčáku začínají právě v těchto dnech, nejvíc sezonního nápoje nabídnou o Vinobraní v polovině září.

Prodejci si zjevně uvědomují, že mezi nakupujícími mohou být i lidé od potravinářské inspekce. Mezi tabulemi a cedulemi lákajícími na burčák se totiž objevují i nápisy nabízející hroznový mošt.

Lákavé označení „burčák" totiž zákon dovoluje používat jen pro nápoj z tuzemských hroznů. Ti, kdo chtějí prodávat víc a dřív, a pořídí si proto hrozny třeba v Maďarsku, musí vystačit s prkenným úředním označením „částečně zkvašený hroznový mošt".

Nabídka burčáku je v těchto dnech snad nejvíc patrná na silnici při výjezdu ze Znojma směrem na Jihlavu, která vede místní zahrádkářskou kolonií. Cedule s nápisem „burčák“ tam lemují vozovku v délce několika desítek metrů. Nabídka burčáku je v těchto dnech snad nejvíc patrná na silnici při výjezdu ze Znojma směrem na Jihlavu, která vede místní zahrádkářskou kolonií. Cedule s nápisem „burčák" lemují vozovku v délce několika desítek metrů.

Ceny u jednotlivých prodejců podobně jako i kvalita burčáku se ale liší. Nejlevněji lze v místě pořídit litr za šedesát korun, nejdražší je pak za devadesát.

Mezi jednotlivými prodejci vládne podle redaktora Znojemského deníku, který včera v místě mapoval situaci, velký boj o zákazníka. „Někteří se očividně snaží přizpůsobovat aktuální cenu burčáku cenám sousedních prodejců," vylíčil redaktor.

Sezonnímu zájmu vychází vstříc i v nedaleké vinotéce Vínovín. „Burčák prodáváme od minulého týdne, zatím z odrůdy Irsai Oliver od vinaře z velkopavlovické podoblasti, kde hrozny dozrávají o něco dřív než na Znojemsku. Zájem zatím odpovídá začátku sezony, který je vždy pomalejší. Vrchol přijde samozřejmě kolem znojemského vinobraní," sdělil vedoucí provozovny Václav Beran.

Koncem týdne nabídnou svým odběratelům první letošní burčák vinaři z podniku Vinice Hnanice. „Vybereme ty z raných odrůd, které budou mít právě nejlepší cukernatost. Zatím nemáme přesně spočítáno, kolik burčáku letos vyrobíme, bude to ale jistě poněkud méně než loni, protože kvůli nižším výnosům hroznů musíme úměrně snížit i produkci burčáku," řekl ředitel firmy Evžen Kašpárek.

Nabídka burčáku je v těchto dnech snad nejvíc patrná na silnici při výjezdu ze Znojma směrem na Jihlavu, která vede místní zahrádkářskou kolonií. Cedule s nápisem „burčák“ tam lemují vozovku v délce několika desítek metrů. Šatovský Znovín začne první letošní burčák prodávat příští týden. „Začneme muškátem. Celkem plánujeme vyrobit deset vagonů burčáku. Prodávat jej budeme v pátek a sobotu v naší provozovně v Louckém klášteře, a to až do poloviny října. Ceny budou do šedesáti korun za litr," řekl ředitel Pavel Vajčner.

Nad poctivostí prodeje dohlíží i letos lidé z potravinářské inspekce. „Už jsme odebrali první vzorky, na výsledky čekáme," sdělil mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.