Tradičně už od konce dubna mohou „na letňák" zajít lidé v Miroslavi. Tento týden budou v kině u zámku hrát například populární Mimoně. „Promítáme v pátky a soboty. Největší oblibu mají kreslené filmy pro malé děti a pak české snímky," uvedl místostarosta města Roman Volf.

Před lety museli v letním kině třeba i přidávat představení. „Byla to éra filmů jako bylo Slunce, seno, jahody, Bony a klid a podobě. To tu bývaly i tisícové návštěvy. Dnes je, když přeje počasí, průměr kolem čtyřiceti, padesáti diváků na představení," dodal Volf s tím, že město se postupně snaží kino opravovat. „Má svoje kouzlo, proto ho chceme držet. V posledních letech jsme opravili toalety, areál odkanalizovali, postupně měníme techniku, " vypočítal místostarosta.

O prázdninách má promítat i letní kino v Hrušovanech nad Jevišovkou. „Areál je pronajatý, nájemce se stará o promítání," sdělil starosta Miroslav Miloš.

K nejvyhlášenějším v regionu patřilo letní kino v Hostimi. „Už druhým rokem tam pořádáme jen koncerty a zábavy. Nepromítáme. Digitalizace by stála spoustu peněz a bez nemůžeme promítat nové filmy. Zkusili jsme ještě jeden rok promítat starší snímky, ale skončilo to špatně," vysvětloval starosta Hostimi Milan Kouba. Nevyloučil přitom, že by obec ještě kino oživila, pokud by například na modernizaci promítací techniky získala dotaci.

Naproti tomu v Moravském Krumlově letní promítání táhne. „Jsou to ostatně jediné čtyři dny, kdy je v Krumlově kino. letos kinematograf přijde na začátku července a promítat budeme na nádvoří zámku, které má kouzelnou atmosféru," avizoval šéf krumlovského kulturního střediska Bořivoj Švéda.

Změna čeká rekreanty na vranovské pláži. „Zhruba od poloviny června nabídneme letní kinokavárnu. Oproti promítání na pláži je to technicky jednodušší a hlavně nezávislé na počasí. Nabídneme známé české oddechovky jako Slunce, seno, Dědictví nebo Pelíšky," informoval šéf kempu na pláži Pavel Svoboda.

Filmy pro letní promítání pro ně budou zajišťovat správci znojemského kina. „Je to pro nás docela dobrý model. Dodáváme obsah, partneři mají svůj prostor, kde promítají. Podobně jsme loni spolupracovali s provozovateli promítání ve znojemské pivnici Statek. S jejími provozovateli zatím pevně domluveni nejsme, ale času je dost," uvedl šéf firmy provozující znojemské kino Miroslav Střihavka.