Již od konce dubna mohou zavítat lidé z Miroslavi a okolí do tamního letního kina. Čekají je například Želvy Ninja, Andělé všedního dne nebo Drákula. „Nedávno získalo kino novou promítací techniku, ale na návštěvnosti se to zatím bohužel příliš neodrazilo. Pokud dorazí čtyřicet diváků, považujeme to za velký úspěch," naznačil Michal Klejdus z miroslavského kulturního a informačního centra.

O každého diváka, ale i o dotace bojují v Hostimi. Tamní letní kino je částečně zastřešené a umožňuje promítání i za nepříznivého počasí. Mezi lidmi ale o filmy velký zájem není. „Návštěvnost je nízká a někdy jsme z tohoto důvodu ani nepromítali. Nyní se snažíme pomocí dotací pořídit nové promítací zařízení. Pokud neuspějeme, je to na zvážení, zda kino provozovat i nadále," podotkl starosta Hostimi Milan Kouba s tím, že jasno budou mít během několika týdnů.

Na nezájem diváků si naopak nemohou stěžovat v Moravském Krumlově a ve Višňovém. Na samém začátku letních prázdnin tam totiž zavítá Kinematograf bratří Čadíků. „Loni se nám osvědčilo využít kouzelný prostor na zámeckém nádvoří a letos tam kinematograf zavítá znovu. Promítání filmů pod širým nebem je oblíbená akce a bývá plno," pochvaloval si šéf krumlovského kulturního střediska Bořivoj Švéda.

V regionu mají lidé možnost shlédnout filmy pod širým nebem v Miroslavi a Hrušovanech. Na promítání zve i pláž vranovské přehrady a znojemská pivnice Na Stadionu známá jako Statek.

Zámecký park ve Višňovém ožije od šestého do desátého července filmovými lahůdkami v podobě Tří bratrů, Hodinového manžela. Vejšky a Fotografa. „Letos chystáme kromě obvyklých řezbářů v parku i vystoupení dalších umělců. Višňovské kulturní léto návštěvníky láká a promítání si nenechá ujít obvykle dvě nebo tři sta lidí," netajil radost starosta Višňového Vladimír Korek.

Filmy pod širým nebem si mohou vychutnat i návštěvníci pláže vranovské přehrady. „Promítat budeme třikrát týdně u Pařníku. Lidé sedí na pláži a za zády mají loď s promítací kabinou. Místo je tedy stejné jako loni. O filmy je zájem a pro návštěvníky kempu je zdarma. Přijíždějí i lidé z okolních vesnic, kteří zaplatí čtyřicetikorunové vstupné na pláž," objasnil ředitel společnosti camping Vranovská pláž Pavel Svoboda.