Poukázal na to, že současný stav ho trápí nejen jako návštěvníka, ale i jako podnikatele. „Kvůli tomuto stavu odjíždí z Bítova předčasně hosté s konstatováním, že takový nepořádek ještě neviděli," dodal Tesař, který vede v Bítově penzion a restauraci.

Situaci na Horce nevnímá ale starosta Bítova René Jelínek nijak dramaticky. „Louky zde sečeme každoročně. Pro rekreanty je k dispozici řada popelnic, ale stává se, že nepořádek se válí nedaleko nich. Kdyby se však každý návštěvník choval slušně, nemuseli bychom takové situace vůbec řešit," podotkl Jelínek.

Zástupci Povodí Moravy na dotaz Deníku odpověděli, že porosty břehů udržují pravidelně. „Neměly by se stát překážkou znemožňující plynulý odtok vody při povodni. Udržování porostu v okolí vodního díla Vranov je ale kapacitně náročné," sdělila mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková s tím, že odpadky zaměstnanci Povodí sbírají průběžně a nyní místa v zátoce označená v dopise neprodleně zkontrolují. Podle sdělení Romana Tesaře ale došlo na sklonku loňského léta k tomu, že nečistoty a sinice posbírané pomocí aeračních lodí odplavila stoupající hladina z kontejneru.

„Obsah kontejneru odnesla bohužel po dešti voda zpět do přehrady. Několikrát jsem pozoroval také mastné skvrny po doplňování paliva do lodi, což se dělo přímo na vodě," poukázal Tesař.

Povodí Moravy ale tuto skutečnost nepotvrdilo. Podle vyjádření mluvčí neví nic o uvedených problémech s kontejnerem.