Dopoledne v Den boje za svobodu a demokracii položili květiny k památníku v Horním parku představitelé Znojma. „Každý rok si v tento den připomínáme demonstrace studentů proti nacistické okupaci v roce 1939 a proti komunistickému režimu o padesát let později. Nezapomínejme, čím si naše společnosti musela projít, aby se dostala až sem. Díky sametové revoluci žijeme ve svobodné zemi, kde jsou každému zaručena základní práva a kde každý má právo své myšlenky svobodně vyjadřovat,“ vyjádřil se starosta města Jan Grois.

Podle místostarosty Karla Podzimka svoboda a demokracie nebo možnost vysokoškolského studia nebyla vždy samozřejmostí. „Važme si toho, v jakém světě můžeme žít a vzpomeňme během dnešního svátečního dne na všechny, kteří za svoji a naši svobodu nasazovali životy,“ napsal k fotografiím z uctění památky na facebooku.

Sbírku pro zdravotníky podporují videoklipy s cimbálkou a lidovými písničkami.
VIDEO: Sbírku pro zdravotníky podporují videoklipy s cimbálkou a písničkami

Senátor a starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina si při vzpomínce na události před jedenatřiceti lety vybaví naději. „Pro mne to navždy bude den naděje. Naděje že padnou hranice nejen okolo naší země, ale také hranice, které nám stavěli jiní. Hranice práva mluvit, hranice práva myslet, hranice práva setkávat se. Hranice naší svobody a lidských práv. Když na Národní třídě 17. listopadu 1989 maličko povolila ona hranice svobody, už to obušky totalitní moci nemohly zastavit. Jako když praskne hráz a valí se čím dál víc vody, tak rychle a mohutně se vyvalila touha lidí po svobodě. Svobodně myslet, mluvit a setkávat se bylo najednou stejně důležité jako dýchání. Nakonec došlo i na ty skutečné hranice z ostnatého drátu,“ připsal k černobílé fotografii s hraničními zábranami na svém facebooku.

Právo setkávat se s jinými lidmi dnes podle něj omezujeme z ohleduplnosti. „Nedemonstrujeme, slavíme státní svátek doma. Ale naše svoboda myslet, mluvit, psát a další, omezena není. Využívejme ji. Nenechme ji už nikdy a nikým zavřít do ostnatých drátů,“ dodal Třetina.

Na sametovou revoluci vzpomněli také lidé v Hrušovanech nad Jevišovkou, kteří se v úterý podvečer sešli k společnému zapálení svíček na náměstí za zpěvu Marty Kubišové.

Připomínka obětí první světové války, nacistického násilí a komunistické totality byla tentokrát kvůli koronavirové pandemii komorní, někteří lidé ale zapalovali svíčky i doma za okny.