Vyčlenili na ně čtyři miliony korun. „Z toho dva miliony korun na projekty ve městě a dva miliony na návrhy do městských částí,“ upřesnila mluvčí znojemské radnice Soňa Bystřická.

Svůj návrh může podat každý občan bydlící ve Znojmě. „Navrhované projekty by měly mít minimální hodnotu padesát tisíc a maximální milion korun. Návrhy mohou zájemci podávat do konce května. Podporu pro své projekty pak mohou navrhovatelé získat v online hlasování na podzim. Vítězné návrhy musí projít schválením radou a zastupitelstvem města. Realizovat se budou v dalším roce. Jak vytvořit projekt poradí koordinátorka Soňa Bystřická, pravidla najdou lidé na webu www.tvorimeznojmo.cz. „Návrhy mohou lidé podávat prostřednictvím on-line formuláře na Portálu občana Znojmo i klasickou poštou,“ doplnila Bystřická.

Vranov nad Dyjí.
Boj s Dyjí: před patnácti lety spláchla Znojemsko velká voda, podívejte se

V loňském roce upřednostnili Znojemští rekonstrukci městského útulku Načeratice a revitalizaci schodů z Louckého parku k řece Dyji. Neuspěly například Pétanque hřiště Pod Vlkovou věží či projekt Nová naděje – socha a parková úprava v městské části Popice. Díky projektu se obyvatelé dočkali například nové části cyklostezky Pražská, víceúčelového hřiště v Načeraticích a opravené vyhlídky v parku nad Louckým klášterem.

Spolurozhodovat o vzhledu města obyvatelé Znojma většinou vítají. „Je dobře, že si lidé mohou říct, na čem ji ve městě záleží,“ ocenila Tvoříme Znojmo Jana Komoňová.