Podobného mínění byl i opoziční zastupitel Karel Široký. „Sídliště stojí více než čtyřicet let a obnovu si skutečně zaslouží. Spousta bytů je nyní již v soukromém vlastnictví, což je o důvod víc, proč by se lidé měli starat o to, jak sídliště vypadá. Měli by mít právo hájit svoje zájmy," poukázal Široký.

Radnice společně s lidmi utvoří novou podobu sídliště. „K tomu, jak bude vypadat okolí jejich domů, se musí vyjádřit lidé, kteří v místě bydlí. Za sebou máme první setkání na místě a zhruba za měsíc plánujeme další, které bude v prostorách městského úřadu," naznačil starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina.

Sídliště vyrostlo v sedmdesátých letech „Podle toho také vypadá. Nyní se do práce pustí mladí absolventi lednické školy a sám jsem zvědavý, jak bude výsledek vypadat," dodal Třetina.

Sídliště ve Znojmě prošla obnovou a oživením před několika lety. Přímětické sídliště, které je nejmladší ve Znojmě, se dočkalo úprav za 180 milionů korun a přípravy trvaly zhruba čtyři roky. Součástí obnovy bylo i zateplování domů a vybudování dětských hřišť. Nových fasád se dočkaly i domy na sídlišti v Pražské ulici.

Veřejné projednání připravila znojemská radnice loni, a to kvůli úpravě prostranství mezi paneláky za bývalým hotelem Dukla, kde žije kolem čtyř stovek lidí. Plány plné nových stromů, trávníků, chodníků a zelených střech kotelen přišli představit lidem z projektanti a zástupci radnice.

Sklidili kritiku, že město pro sídliště desetiletí nic neudělalo. „Navrhujeme tři menší hřiště pro děti různého věku. Nově vysázené stromy mají prostranství dělit tak, aby vznikly tři pásy s příjemným výhledem z okna," sdělil architekt Jaroslav Poláček.

Mezi paneláky má být podle návrhu mnohem více stromů a trávníky budou pobytové Smyslem je, aby lidé prostranství využívali.
Příprava projektu potrvá minimálně ještě jeden rok.