Milovníci mladých vín si také nenechali ujít v tankové hale vinařství degustaci čtyř vzorků ročníku 2019, kterým předcházela řízená degustace známkového vína Auerův kříž 2012 a slámové Frankovky 2015, která se mohla pochlubit neskutečným bezcukerným extraktem 47,2 gramů.

To je více jak dvojnásobek této hodnoty u běžných přírodních vín. Dalších šest vín bylo připraveno na pochůzkové degustaci. "Loňský rok přál aromatickým vínům, maximálně jsem spokojen i s ryzlinky," konstatoval enolog Vinných sklepů Lechovice Jan Hrachovský.

Tato akce není jen o lisování slámového vína. Návštěvníci měli možnost ochutnat celou škálu vín z produkce Vinných sklepů Lechovice. Velkému zájmu se těšila řízená degustace vín, kterou uváděl Jan Hrachovský. Představil dvojici vín originální certifikace ročníku 2018 - Ryzlink rýnský a Sauvignon, které doplnily výběry z bobulí Tramínu červeného a Chardonay ročníku 2017.

"Tuto akci mám velice rád, mám dojem, že se koná odjakživa," usmíval se Hrachovský. "Hrozny pro přípravu slámového vína jsme měli uloženy na drátěné konstrukci, kde se postupně sesychaly a koncentrovaly se v nich chutě a přírodní cukr. Z bobulí je prostě potřeba dostat vodu. Mnoho lidí se mylně domnívá, že je důležité uložení hroznů pro slámová vína na slámě, což není pravda. Sláma zastává v tomto případě funkci absorbentu, který odebírá z bobulek vodu," vysvětlil Hrachovský.

Zamyslel se také nad příbuzným ledovým vínem, které je obdobné, ne-li totožné. "Slámové víno je na rozdíl od ledového vína jisté. Sklidí se hrozny a nechávají se prosychat, pak se vylisují. Hrozny pro výrobu ledového vína mohou při čekání na mráz shnít, mohou je poškodit či úplně zlikvidovat ptáci."

Zlatým hřebem programu bylo lisování moštu pro přípravu slámového vína. Každý si mohl prohlédnou svraštělé bobule Frankovky z viniční tratě Nad Kolářovým sklepem a zúčastnit se tipovací soutěže, jakou bude mít mošt cukernatost. Nevelký lis se začal plnit hrozny, které stlačoval vinohradník Roman Staněk a vše postupně připravil k lisování. Toho se ujal snad nejznámější znojemský hokejista Peter Pucher, který za Znojmo hraje hokej od roku 1999, tedy jednadvacet let.

Za nedlouho začal z lisu vytékat červený mošt, který ochutnal Peter jako první. Pak bylo nutné změřit cukernatost. Jelikož moštoměr není na tak vysoké hodnoty konstruován, byla malá část moštu pro zjištění cukernatosti smíchána s destilovanou vodou. Moštoměr se chvíli pohupoval ve skleněném válci s moštem, až se zastavil na hodnotě 24,8 stupňů. Jelikož se jednalo o směs vody a moštu v poměru jedna ku jedné, výsledná cukernatost byla neskutečných 49,6 stupňů. To znamená, že v litru moštu je takřka půl kilogramu přírodního cukru.

Hustý mošt tmavočervené barvy bude zpracován náročnou technologií na slámové víno, které je ozdobou každého vinařství. Vinné sklepy Lechovice tato sladká vína umí na výbornou, což dokazuje celá řada ocenění z nejprestižnějších světových vinařských soutěží.

Jiří Eisenbruk