Letošní majáles zahájila první velká akce s velkolepou taneční show nazvaná Ladies party. Volil se při ní i král majálesu.

Sál hotelu Dukla se v pátek večer začíná pomalu zaplňovat. Po parketu přecházejí studenti, dospělí i děti. Někteří chlapci jsou převlečeni za slečny, takže za chvíli není poznat, kdo je kluk a kdo holka.

Show nezačíná přesně na čas, a tak je v hloučcích diváků cítit netrpělivost. „To je hrozný, mám vycházky jen do půlnoci,“ vzdychá mladá slečna.
Moderátorky startují show s půlhodinovým zpožděním. Na pódium přichází místostarosta Znojma Jan Blažíček, místo obvyklého obleku však převlečený do dámských šatů, a oficiálně zahajuje zábavu.

„Už se těším na volbu krále a jejich vystoupení,“ povídají si mezi sebou dívky u pódia.

A hlavní bod večera je konečně tu. Zraky přítomných jsou zaostřeny na jeviště, exhibice přihlášených kandidátů na krále majálesu začíná. Každá střední škola má své želízko v ohni. Adepti na korunu vystupují před diváky pod svými přezdívkami.

Zpěv a tanec

Jarda ze střední školy na Přímětické ulici tančí s partnerkou na písničku z filmu Pomáda. Student gymnázia, přezdívaný svými kamarády TomCat, zpívá zase drsnou rockovou skladbu.

Laďa ze zdravotní školy si nachystal moderní tanec s prvky breakdance, následují taneční kreace v podání Valdy z obchodní akademie. Předposlední na pódium vystupuje zpěvák Zdeněk z Alšovy ulice.

Je cítit, že velká část publika se už ale těší na poslední číslo. Mladík Číča má mezi diváky obrovský ohlas. Už během jeho vystoupení je jasné, kdože dosedne na královský trůn. A konečné hlasování tomu dává za pravdu. Číča, neboli gymnazista Jan Kočí, poráží své kolegy dvojnásobkem hlasů.
„Přijela jsem fandit synovi a věřím, že vyhraje. Moc mu držím palce,“ říká ještě v průběhu jeho vystoupení Pavla Kočí.

Volná zábava pokračuje. Duní hudba, mladí tančí a popíjejí limonádu, starší studenti už okupují barový pult. Podle odhadu hlavní pořadatelky a učitelky Kateřiny Kasanové se na Ladies party baví asi čtyři stovky návštěvníků. „Nikdo nic neodflákl. Kluci si museli něco nacvičit a ukázat před diváky. Představení byla o hodně lepší, než jsem čekala,“ shrnuje Kasanová.

Špatný konec

Vadou na kráse se nakonec stává úplný závěr. Do sálu vtrhává skupinka podnapilých florbalistů, kteří ve městě slavili postup do extraligy a začínají strkanice. Pořadatelé proto neváhají a celou akci jednu hodinu po půlnoci předčasně ukončují.