Maraton kulturních akcí odstartuje v neděli třetího května Přehlídkou dechových hudeb v Kapucínské zahradě. Hned v úterý pátého května a ve středu šestého května zaplní Horní náměstí Dny partnerských měst. Přehlídky kultury a gastronomie se účastí šest měst.

Pomyslné kulturní žezlo převezmou sedmého května znojemští studenti a začne tak největší studentská akce v našem městě, kterou je Majáles. „Chybět nebude průvod městem, volba krále a královny Majálesu a bezpočet hudebních vystoupení," pozval marketingový specialista Znojemské Besedy Jaroslav Chaloupecký.

Na začátek května se obvykle těší i milovníci vína. Sedmý květen bude ve znamení mezinárodní soutěže růžových vín a klaretů Jarovín Rosé.

Osmý květen bude ve Znojmě patřit také vínu, tentokrát bílému. Na Horním náměstí se totiž bude konat již sedmý ročník Festivalu vína VOC Znojmo. Lidé ochutnají jednadvacet nově certifikovaných vín VOC Znojmo. Premiérově se program i rozlévání vín rozšíří také do přilehlých ulic, a to na Obrokovou ulici, Václavské náměstí a Slepičí trh.

Na konci května ožije areál pivovaru dny autorské módy, designu a kultury pod názvem Garage Design, který se bude konat dvaadvacátého a třiadvacátého května. Součástí programu bude i výstava putovní galerie Freshmen´s Ga­llery.