Marta Malafová je v Rakousku gastarbeiterem už sedmnáct let, svou práci zdravotní sestry má ale moc ráda. Za prací dojíždí sto sedmnáct kilometrů, ale její výdělek je třikrát vyšší než ve znojemské nemocnici.

„Už od desíti let jsem měla jasno, že chci být zdravotní sestrou. Před sedmnácti lety, na popud svého manžela, jsem se rozhodla zkusit štěstí v rakouské nemocnici. Jezdím do hlavního města Dolního Rakouska St. Pölten jednou až dvakrát týdně. Když mám tři dvanáctihodinové služby za sebou, tak tam zůstávám,“ vypráví zdravotní sestřička.

V blízkosti nemocnice bydlí v internátu, kde má soukromí. „Máme tam pokoj s kuchyňkou, koupelnou i záchodem. Jako sestra si v Rakousku vydělám daleko víc, než v české nemocnici. Můj plat je až třikrát vyšší, měsíčně beru kolem dvou tisíc Euro. Budu upřímná, do Rakouska jsem šla pracovat kvůli vyššímu výdělku,“ říká Malafová.

Začátky byly hodně těžké. „Děti byly ještě malé a vždycky se těšily, že jsem po týdnu přijela domů. První půlrok jsem pracovala celý týden a chodila jsem i do kurzu němčiny. Hodně jsem se tam zdokonalila v řeči. Musela jsem se připravit taky na zkoušky z hygieny a práva. Hodně jsem se učila a bylo to opravdu neskutečné. Mockrát jsem s tím chtěla skončit. Podle plánu jsem pak nastoupila do práce,“ popisuje sestřička.

Manžel odloučení a starosti psychicky nezvládl a vztah skončil rozvodem. „Po letech jsem se provdala znovu a nový vztah je nyní v pořádku,“ dodává Malafová.

#nahled|https://g.denik.cz/59/58/infografika_prace_zahranici_denik-galerie.jpg|https://g.denik.cz/59/58/infografika_prace_zahranici.jpg|Práce v zahraničí#

V Rakousku je moc spokojená. Pracuje na oddělení urologie. „I v Česku jsem pracovala na stejném oddělení. Dnes už ale nemohu porovnat, na jaké úrovni jsou české nemocnice. Za tu dobu se určitě hodně změnilo a zlepšilo. Ale tenkrát byly například převazové materiály o mnoho horší, chybělo hodně zdravotnických potřeb na jedno použití. V rakouské nemocnici je taky více personálu. Když jsem sloužila ve Znojmě, byla jsem o víkendu na oddělení sama s lékařem. Tady jsme minimálně tři sestřičky. Můžeme tak pacientům poskytnout lepší služby a více se jim věnovat,“ říká.

Do znojemské nemocnice by se už nevrátila. „Mám svou práci moc ráda. Nedovedu si představit, že bych dělala něco jiného. Asi by mě to tak nenaplňovalo,“ zakončuje své povídání Malafová.