„Určitě by to mohlo mít vliv na zájem o toto povolání,“ míní Doležal.

V praxi tak bude nově sestrám stačit střední zdravotnická škola a rok vyšší odborné školy. Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík požadoval, aby snížené požadavky na vzdělání sester mohly platit už od letošního září. Změna se podle něj dotkne hned několika pracovních pozic. „Praktická sestra, zdravotnický záchranář, porodní asistentka a dětská sestra budou mít možnost získat odbornou způsobilost k výkonu povolání zkráceným studiem na vyšší odborné škole,“ vyjmenoval Ludvík.

Co se změní
• Nyní ze středních zdravotnických škol vychází zdravotničtí asistenti, kteří mohou pracovat jen pod dohledem.
• Díky novele by si po dalším roku studia na vyšší odborné škole své kompetence doplnili. Novela nabude účinnosti 1. září.

Změny by uvítala například nemocnice v Kyjově na Hodonínsku. „Chybí nám několik sester. Nedostatek zatím není katastrofální, ale v budoucnu výraznější problém hrozí. Návrat k středoškolsky vzdělaným kvalifikovaným sestrám tento prohlubující se nedostatek může zpomalit,“ uvedl mluvčí nemocnice v Kyjově na Hodonínsku Filip Zdražil.

Naopak zdravotní sestra Michaela Rohrerová z Uherčic na Břeclavsku si myslí, že i tak problém přetrvá. „Velkou roli hraje plat,“ řekla Rohrerová. Všeobecná sestra pobírá průměrně necelých jedenadvacet tisíc korun hrubého měsíčně.

Vlak RegioJet. Ilustrační foto.
Bombardier poveze další cestující z Břeclavi do Prahy i do Vídně