Great Taste Awards je největší potravinářská soutěž, které se každoročně účastní až dvanáct tisíc produktů z celého světa. Jako jediní v republice získali Boudovi nejvyšší možné ocenění v roce 2015 za želé z ledového vína Rulandské modré Znovín Znojmo. „Byl to jedinečný produkt, který se nebude opakovat,“ shodují se jednohlasně Boudovi.

Podnikat začali Zuzana a Otto Boudovi před deseti lety. Inspirovala je rodinná tradice i zahrada a dům po předcích. A hlavně velký koníček. „První hrnec s ovocem jsme s manželkou míchali kvůli přivýdělku na dovolenou,“ vzpomíná Otto Bouda. Marmelády z počátku vařili pro sebe, zachutnaly ale i rodině, přátelům a známým.

Později se pro něj změnil přivýdělek pro způsob obživy, když skončila prodejna s hudebninami, kde Otto prodával. „Já ještě v té době měla své zaměstnání, pak se narodila dcera a zůstala jsme na mateřské. Naplno jako rodinný podnik fungujeme od roku 2018,“ ohlíží se Zuzana Boudová.

Jen těžko se brání pousmání, když vzpomíná na řadu pochybovačů. „Otto se třeba pokoušel získat dotace na úřadu práce, ale nikdo nevěřil, že je náš projekt životaschopný,“ krčí rameny.

Dnes si už manželé neumí představit, že by dělali něco jiného. Je to pro ně způsob života, i když je velmi obtížné odjet třeba jen na krátkou dovolenou nebo najít společný čas pro rodinu, který bude jen odpočinkem či zábavou.

Poslední dobou už mají Boudovi zdatnou pomocnici. „Dceři je osm let a kromě toho, že je nejpřísnější ochutnávačkou, začíná nám i vydatně pomáhat při dalších činnostech,“ prozrazuje Zuzana.

V jejich kuchyni nejsou výjimkou staré a dnes velmi žádané druhy ovoce. Například kdoule, špendlíky či rakytník, které zpracovávají podle receptů z babiččina kuchařského sešitu. Ty ale vyladili po svém a přizpůsobili novým trendům.

„Doba se změnila, oproti původním receptům dáváme například mnohem méně cukru. Nepoužíváme chemické stabilizátory a sázíme na suroviny v nejlepší kondici. Většinou z vlastní zahrady nebo je nakoupíme u místních nebo regionálních pěstitelů. Na chuti je pak kvalita znát,“ zdůrazňuje Otto.

close Hodnotitelé z Guild of Fine Food ocenili nakládaný bílý chřest, bezové želé se zlatem a jahody s anglickou růží. Každý výrobek dostal po jedné hvězdě. info Zdroj: Deník/Ilona Pergrová zoom_in Hodnotitelé z Guild of Fine Food ocenili nakládaný bílý chřest, bezové želé se zlatem a jahody s anglickou růží. Každý výrobek dostal po jedné hvězdě. Společně s manželkou se shodují na důležitosti kvalitních surovin, které ovlivňují výslednou chuť. „Navíc jsme závislí na počasí, podobně jako zemědělci. Žádný rok není stejný, vařím prostě z toho, co se urodí. Letos nebyly meruňky ani třešně, loňský rok nepřál mišpulím, ale nějaké ovoce či okurky vždy seženeme,“ říká podnikatelka Boudová.

Výrobky Boudových se dostávají do povědomí. „Dlouhodobě už nevyhledáváme větší zákazníky,“ prozrazuje Zuzana Boudová. Marmelád i dalších pochutin ze Znojma si všimli i porotci domácích soutěží. Ocenění Boudovi nasbírali v České chuťovce, Zlaté chuti jižní Moravy a Chuti jižní Moravy nebo v soutěži Regionální potravina.

  • Manželé Boudovi v roce 2020

Fotogalerie: Boudovi mají další britské hvězdy

Na nedávných Slavnostech okurek získali první místo v soutěži profesionálních výrobců okurek, a to v kategorii Výběrová okurka Znojmo. „Okurky s feferonkou jsou křupavé, lahodné a v závěru příjemně pikantní,“ upozornila Zuzana Boudová. Boudovi bodují na slavnostech se svými výrobky pravidelně. Tvrdí, že nakládané okurky jsou nejtěžší zavařovací disciplína.