Bílé tváře, dobře sednoucí saka a nervozita, že by se dala krájet. Tak vypadaly první minuty zkoušky na pedagogickém lyceu ve Znojmě. O několik hodin později ale už po městě chodili studenti s viditelně uvolněným výrazem. Podle ředitele pedagogické školy Vladimíra Holíka nakonec neuspěje a zkoušku nesloží jen jeden až tři žáci v ročníku.

I když budou středoškoláci za sebou mít jednu z nejtěžších zkoušek ve svém dosavadním životě. V příštích dnech si neodpočinou. Na většinu z nich čekají přijímací řízení na vysoké školy.

Ne všichni studenti závěrečných ročníků však tento školní rok zakončí maturitou. Například z kázeňských důvodů nebylo na střední škole na Pontassievské ulici připuštěno ke zkoušce devět žáků. „Je to více než v uplynulých letech,“ řekl Holík.

Letošní maturity poznamenal i spor o jejich budoucí podobě. Tři dny po zahájení zkoušek se bude na zasedání školského výboru sněmovny znovu diskutovat o tom, zda jsou letošní maturanti poslední, kteří složí zkoušku podle starých pravidel. Vládní koalice se na začátku května dohodla, že bude usilovat o odklad společných maturit, který má také podporu studentů i vedení škol. Podle nedávného průzkumu Unie školských asociací Czesha si drtivá většina škol myslí, že nová podoba maturit není připravena ke spuštění.