Do uklidňujícího bzučení včel a voňavého medu se někdejší starosta obce ponořil asi před pěti lety. „Po deseti letech starostování jsem si řekl „dost“ a skončil jsem. Do toho přišla dcera, že jim zemřel včelař a budou bez medu. Tak jsem řekl, že si ho vyrobíme sami,“ vzpomíná na začátky Štefka.

Pořídil si prvních deset úlů, dnes jich se synem spravují společně na devadesát. A rekonstruují historickou zámeckou sýpku, v níž zařizují výrobu sladké pochoutky. „Když jsem ji před dvěma lety kupoval, měli mě mnozí za blázna. Mě ale vadilo, že ji chtěl původní majitel zbourat a vzácné dřevěné trámy odvézt do Itálie. Teď už má novou střechu a daří se nám i další opravy, také díky dotacím,“ říká s uspokojením.

Ohňostroj z brněnského hradu Špilberk.
Oslavy konce roku? Víme, kde si Jihomoravané užijí ohňostroj a kde je ruší

V budoucnu chce v sýpce vybudovat medové kulturní centrum s prodejnou, muzeem a také degustační místností. Ochutnávky neobvyklých specialit pořádá totiž zatím jen na jarmarcích. Pavlův med, což je název, pod nímž výrobky prodává, vyhledávají jeho příznivci opakovaně.

„Bohutice jsou meruňkový ráj, jaro tu včely nastartuje k rozvoji. Pasou se pak na svazenkových polích, loukách, akátech, lipových květech či slunečnici v okolí. Hrajeme si ale rádi se specialitami. Do medu přidáváme nejen byliny a koření, jako zázvor či kurkumu, ale také třeba mák. S tímto medem pak hospodyňky potírají třeba placky. Do medu s chilli papričkami zase nakládají kuchaři žebra na grilování,“ vyjmenovává Štefka.

Za svůj první speciál vděčí mlsné vnučce. „Její mámu zlobilo, jak pořád vyžaduje nugetu na rohlíky, tak jsem do medu přimíchal kakao a slavilo to úspěch,“ směje se včelař.

Inspiraci nachází při svých cestách v zahraničí a nebojí se experimentovat. Díky tomu posunul hranice výroby medu na zcela novou úroveň. Na své plány není sám, oporou je mu syn i dcera, která vyrábí například svíčky z včelího vosku či léčivý propolis. „Mohu být spokojený, máme rodinný medový podnik, který nás baví. A když mi kamarádi říkají, že mám toho chilli dát do medu víc nebo naopak méně, nechám to nakonec tak, jak jsem původně namíchal. Experiment je hotový, když jsem s ním spokojený já,“ nenechá si vzít svou zábavu, která se stala originální živností Pavel Štefka.