Novou podobu tak dostala část Brandlovy ulice. „Změnila se a nebývale prohlédla. Obyvatelé této části Hodonína se dočkali nejen úprav zpevněných ploch a chodníků, ale mají také nové parkovací plochy, autobusovou zastávku a zeleň,“ shrnul mluvčí radnice Josef Horníček.

Novinky se ale ne všem líbí. „Dobrá věc se podle mého názoru nepovedla, ale učím se žít s tím, co nám vyrostlo pod okny. Auta dostala přednost před lidmi. Nyní tady máme bezpočet nových betonových dlaždic a zaparkovaných aut,“ posteskl si Jaroslav Kolísek, který v lokalitě bydlí. Má výhrady i vůči tomu, že automobily často přední částí zasahují do chodníků.

Podle informací z městského úřadu v lokalitě vzniklo přes čtyřicet nových parkovacích míst. „Před započetím stavebních prací bylo potřeba vykácet devět přerostlých stromů, za které je nyní nově vysazených deset listnatých stromů,“ vypočetl mluvčí radnice.

Čištění koryta Prušánky v Dolních Bojanovicích.
Z Prušánky zmizí usazeniny. Čistění potrvá rok, na březích říčky vzniknou bermy

Úpravy sídliště Rudolfa Filipa, kde žije více než dva tisíce lidí, mají pokračovat i v příštím roce. V návrhu rozpočtu je na ně vyčleněných sedmnáct milionů korun. „Z investic je největší položkou právě další etapa oživení tohoto sídliště,“ řekl místostarosta města Ladislav Ambrozek.

Na místě má podle něj přibýt více parkovacích míst a modernizací projde i sousední Vančurova ulice. Posílení míst pro stání aut chystá radnice i na sídlišti Jihovýchod. Na to má být připravených jedenáct milionů korun.

V centru sousedního okresního města, Břeclavi, letos dokončili obnovu sídliště Jana Palacha. „Navázala na předchozí úpravy sídliště Slovácká,“ přiblížil mluvčí břeclavské radnice Jiří Holobrádek.

Ilustrační foto.
Na jihu Moravy chybí parkoviště pro kamiony. Řidiči stojí, kde se dá

V příštím roce začne podle něj příprava modernizace sídliště v městské části Poštorná, mezi ulicemi Budovatelská a Gagarinova. „Na sídlišti Dukelských hrdinů budeme nejprve s obyvateli projednávat připravovanou podobu úprav, zejména umístění parkovacích míst. Tyto stavební práce ovšemv příštím roce dojdou na řadu pouze v případě, že získáme dotace, stejně jako v případě úpravy sídlišť U Jánského dvora a na Dubiči,“ vysvětlil Holobrádek.

Naproti tomu ve Znojmě nyní žádnou zásadní obměnu nechystají. „V návrhu rozpočtu na příští rok revitalizace sídliště v plánu není,“ potvrdila mluvčí znojemské radnice Zuzana Pastrňáková.

Sídliště a poslední novinky
BŘECLAV

• Jana Palacha (2017): Rozšíření silnic, oprava starých a výstavba nových parkovacích míst. Dětská hřiště a hrací plochy.
• Za zhruba 4 miliony korun.

HODONÍN

• Rudolfa Filipa (2017): Úprava zpevněných ploch, nová parkovací místa, autobusová zastávka, náhradní zeleň a místa pro kontejnery.
• Vše za 9,5 milionu korun.

ZNOJMO

• Přímětice (2014): Největší znojemské sídliště prošlo kompletní revitalizací.
• Letos jen menší investice, například nové dětské hřiště v Pražské ulici.