Budovu zatím obec využívá jako sklad. Po rozsáhlé rekonstrukci by tam mělo vzniknout deset nebo patnáct bytů. „Budeme čekat na vhodný dotační titul, začít bychom mohli příští rok. Počítáme, že by zde v první řadě našli nové bydlení místní důchodci. Pokud by byla volná místa, nabídli bychom je i zájemcům z okolí," poznamenal Kříž.

Bydlení pro své nejstarší obyvatele řeší aktuálně v řadě obcí regionu. Někde již pečovatelské domy fungují, jinde řeší projekty či sondují, jaký by o takové bydlení měli lidé zájem.

Před více než třemi roky schválili zastupitelé záměr na přebudování bývalého hotelu v Šumné na penzion či byty pro důchodce. „Myšlenka je stále živá. Museli jsme nechat přepracovat projekt, koncem května nebo června budeme vědět víc," podotkl starosta Šumné Petr Cejpek.

Hotel fungoval za první republiky pod názvem Hotel Šula a ještě do devadesátých let nabízel stravování, ubytování i nejrůznější společenské akce. Provoz skončil během devadesátých let a vše pak komplikovaly restituční nároky. Nyní budovu na šumenském nádraží vlastní obec.

výhledNyní je v zemi zhruba 2,3 milionu důchodců. Zatímco před deseti lety tvořili lidé starší 65 let asi 15 procent obyvatelstva kraje, nyní je to skoro pětina.
Do roku 2030 se má počet seniorů zvýšit v Jihomoravském kraji o šedesát procent. Každý 20. občan bude starší 85 let.
Bydlení mohou najít v domovech pro seniory, domech s pečovatelskou službou či v sociálních bytech. V regionu je takových zařízení zhruba dvacet.
Zdroj: Archiv Deníku a ČTK

Na bodu mrazu je zatím záměr na stavbu podobného zařízení v Dobšicích, a to původní plány na zbudování nové budovy na zelené louce, konkrétně v ulici Leska. Dům s pečovatelskou službou měl přijít na dvacet milionů a představitelé Dobšic zde hodlali ubytovat čtyřiadvacet důchodců. „Záměr padl, lidé měli totiž připomínky vůči vybranému místu. Studii jsme tedy již dále nerozpracovávali. V podstatě detailně nevíme, jaký je konkrétní zájem lidí, i když se nám ozvali již dva zájemci, kteří by o takové bydlení měli zájem. Tu a tam se dotazy objeví, ale necítíme nějaký výrazný tlak po potřebě takového domu," vysvětlil starosta Dobšic Jaroslav Jenšovský.

Nyní by případné zájemce mohl uspokojit podnikatel, který by díky rekonstrukci a nadstavbě na domech získal potřebné prostory. „Nabízí se lokalita přímo na návsi nebo u řeky v Lahoferově ulici v areálu bývalého družstva. Úpravami prostor vznikají kanceláře, které jdou lehce upravit na malometrážní byty, pokud by o podnikatelské pronájmy nebyl zájem," dodal Jenšovský.

Naproti tomu ve Višňovém postavili kromě domu s pečovatelskou službou také sociální byty. „Pro umístění platí zvláštní režim a pravidla. Byty využívají zejména mladé rodiny. Naproti tomu v domě s pečovatelskou službou bydlí lidé, kteří mají starobní nebo invalidní důchod. Právě nyní máme jedno volné místo v přízemním bytě a vezmeme i obyvatele, který není přímo z místa," sdělil starosta Višňového Vladimír Korek.