Poloviční výdaje na posyp, lépe zametené chodníky i upravenější zeleň v parku i kolem silnice zatím přináší letošní mírnější zima. Městské kasy i silničáři dosud šetří asi polovinu výdajů na zimní údržbu proti běžným rokům. Více peněz na opravy silnic ale na jaře patrně nebude, úspory totiž nejspíš jen nahradí krácení rozpočtu proti loňskému roku.

„Od listopadu do konce ledna jsme proti stejnému období loňského roku ušetřili zhruba polovinu výdajů na zimní údržbu a proti celkovým nákladům na minulou zimu, která nás stála asi pětačtyřicet milionů korun, jsme prozatím na čtvrtině výdajů," sdělil šéf znojemské oblasti krajské správy silnic Zdeněk Komůrka.

Jedním dechem ovšem upozornil, že přepočítávat uspořené miliony na metry nových povrchů při letních opravách silnic je zbytečné. „Problémy jsou dva. Jednak se zimní sezona nekryje s rozpočtovým rokem a s nemalými penězi, které jsme ušetřili v závěru loňského roku, už letos počítat nemůžeme. A letošní rozpočet máme proti loňsku také krácený, proto úspory, pokud na konci zimy nějaké významné budou, pokryjí celkový úbytek peněz," vysvětloval vedoucí. Jak dodal, už počátek února pro silničáře tak úsporný nebyl, protože je po celém okrese několik dní zaměstnávalo náledí.

„Pokud zrovna sypače vyjíždět nemusí, věnujeme se dalším pracem na údržbě silnic, které zrovna dovoluje počasí. Myjeme a opravujeme směrové sloupky a dopravní značky, vyspravujeme výtluky ohrožující provoz, odstraňujeme křoví bránící dobrému rozhledu, prořezáváme stromy nebo děláme běžnou údržbu mostů a propustků," vypočítal vedoucí.

Práce silničářů na Znojemsku si dlouhodobě všímá Martin Růžička z Moravskobudějovicka. „Jezdím na Znojemsko za prací a musím říci, že je vidět, jak silničáři na Znojemsku fungují. Stále něco dělají. Ořezávají větve stromů u silnice, čistí patníky či příkopy. To se jen tak nevidí," pochválil Růžička.

Úklidu silnic a zeleně se věnuje i část zaměstnanců firmy, která zimní údržbu zajišťuje pro znojemskou radnici. „Mírná zima pro nás není nejlepší zpráva. Přináší úspory městu, pro nás ekonomicky ideální není. Naštěstí smlouva s městem bere podobné situace v potaz. Když nemůžeme pracovat na plný zimní výkon, posíláme část lidí na dovolenou a ostatní se věnují čištění města," sdělil ředitel firmy Josef Esterka.

Podobně na mírnou zimu reaguje i Technická a zahradní správa v Moravském Krumlově. „Je to jednoduché. Když není sníh, je vidět všechen nepořádek, proto chodíme, sbíráme papíry po příkopech, zametáme a pečujeme o zeleň, odstraňujeme náletové dřeviny. Opravili jsme také část veřejného osvětlení," vypočítal ředitel správy Jiří Kubík.

Jak dodal, i v Krumlově jsou zatím výdaje na zimní údržbu zhruba na polovině loňské sumy. „Dnů, kdy jsme museli zasahovat, je proti loňsku méně než polovina. Podobně je to mu i s posypem. Loni jsme měli touhle dobou vysypáno na šedesát tun písku a padesát soli. Letos je písku asi třetina a soli necelá polovina. Nejvíc z toho muselo jít na chodníky, aby lidé neklouzali, " podotkl ředitel Kubík.