K sečtení a vyhlášení výsledků stačila miroslavské komisi po uzavření pěti okrskových místností ve čtyři hodiny odpoledne pouhá hodinka. „Hlasovat přišlo tři sta dvacet devět voličů z dvou tisíc čtyř set. Na otázku referenda odpovědělo dvě stě sedmaosmdesát z nich ano, jednatřicet odpovědělo ne, osm se zdrželo hlasování. Volební účast dosáhla 13,72 procent a místní referendum je proto neplatné, protože účast nedosáhla pětatřiceti procent," uvedla ve zveřejněném oznámení výsledků předsedkyně místní komise Ilona Krupicová.

Zástupce sdružené Miroslav bez hazardu Aleše Bednaříka výsledek příliš nepřekvapil. „Nechci spekulovat o důvodech, proč přišlo málo lidí. Důležité nyní bude, co udělá zastupitelstvo, a jak se k celé věci postaví rada města. Referendum se konalo z jejich iniciativy a rozhodnutí, možná tím chtěli přenést odpovědnost za rozhodnutí na voliče. Těžko říct, zda se to úplně povedlo, nebo ne. Za zmínku myslím stojí, že dvě stě devadesát hlasů stačí třeba i ke zvolení některých členů zastupitelstva, " poznamenal Bednařík. Za pozitivní na druhé straně označil to, že se díky referendu rizika hazardu a špatné či tragické zkušenosti s ním staly ve městě tématem diskusí.

Naproti tomu místostarostu Augustina Formana výsledky překvapily. „Nepřišlo ani tolik lidí, kolik jich podepsalo petici. Očekával jsem, že ji podepsali ti, kdo jsou skutečně přesvědčeni, že s hazardem je třeba něco udělat," poznamenal Forman. I on poukázal na to, že z výsledku plyne, že přišli hlasovat hlavně ti, kdo hazard považují za problém. Jak s výsledkem naloží, zastupitelstvo nechtěl předjímat. „Pro radu a zastupitelstvo je to podnět, se kterým musíme pracovat. Zastupitelstvo referendum vyhlásilo, musí proto také rozhodnout jak naloží s výsledkem. Předpokládám, že jej vezme v potaz. Před lety jsme tu měli referendum o zámku, které bylo rovněž neplatné, ale i tak na jeho výsledek bralo zastupitelstvo zřetel," připomněl Forman.

V sobotním dopoledni chodili do hlasovacích místností především lidé, kteří chtěli, aby automaty z města zmizely. „Máme malé dítě, a proto nechceme, aby se k tomuhle někdy dostalo. Čím dál odsud automaty budou, tím pro nás lépe. Jsem rád, že se referendum koná, alespoň bude vidět, jaký mají lidé názor, bez ohledu na to, zda jich přijde dost k tomu, aby bylo referendum platné," řekl cestou z hlasovací místností Roman Dvořák. Podobně mluvil další z hlasujících. „Když vidím, jaké mají automaty negativní důsledky, je mi jasné, jak mám hlasovat. Navíc je jich tu příliš mnoho. V takové Francii připadá jeden automat na osmnáct tisíc lidí, a my jich tady máme sedmadvacet," řekl cestou od urny muž středního věku, který se představil jen jako Nejedlý.

Referendu předcházela na jaře petice iniciativy Miroslav bez hazardu, kterou podepsalo čtyři sta padesát lidí. Vyzývala zastupitelstvo, aby využilo své pravomoce a automaty z města vykázalo vyhláškou. Zastupitelé ale nakonec rozhodli, že se nejdřív zeptají voličů. Možnost vypsání referenda na vědomí již v červnu. „Reagovali jsme na iniciativy proti hazardu a předložili zastupitelům celkovou zprávu, včetně možného postupu v případě vyhlášení místního referenda," sdělil tehdy starosta Roman Volf. V září pak zastupitelé referendum vyhlásili.

Před rokem hlasovali o zákazu hazardu voliči ve Znojmě. Zastupitelé tehdy referendum vyhlásili na základě úspěšné petice aktivistů, ovšem tak, že lidé museli k urnám po předchozích komunálních a senátních volbách. Hlasovat přišlo jen jedenáct procent voličů, a referendum tak bylo neplatné, i když velká většina hlasujících souhlasila se zákazem hazardu.

V samotné Miroslavi se první místí referendum konalo před zhruba deseti lety. Radnice se tehdy ptala, zda má prodat tamní zámek. I tenkrát bylo referendum kvůli malé účasti neplatné.

Dostatek lidí dostali k urnám jen iniciátoři referenda proti větrné elektrárně v Chvalovicích. Lidé projekt odmítli, ale výsledek nakonec zrušil po opakovaném posouzení soud.