„Během své návštěvy také předsedkyně shlédla společně s místními gymnazisty film Nickyho rodina. Jde o hraný dokument o Siru Nicholasovi Wintonovi, který v roce 1939 zachránil před nacisty 669 židovských dětí z tehdejšího Československa tím, že zorganizoval jejich odjezd do Anglie a následné umístění do tamních rodin. Promítání se zúčastnila i jedna z „Wintonových dětí", paní Zuzana Marešová," informovala Pavlína Kroupová z tiskového odboru sněmovny.

Miroslava Němcová nominovala v lednu letošního roku Nicholase Wintona na Nobelovu cenu za mír a dlouhodobě podporuje projekt „Nickyho rodina do škol", který s Wintonovým příběhem seznamuje mládež.

„Setkání se studenty místního gymnázia bylo mimořádné. Myslím, že jak film, tak beseda na ně hluboce zapůsobila. Tím, že ke studentům promluvila i paní Marešová, dostala akce hluboký význam a myslím, že studenti mají o čem přemýšlet," uvedla krátce po setkání Němcová.

Předsedkyně PS si prohlédla také interiéry krumlovského zámku. „Když se dívám na tento mimořádný objekt, přála bych si, aby se sem plátna Epopeje vrátila. Jejich odvoz do Prahy byl špatný krok těch, kdo o odvozu rozhodli," řekla Znojemskému deníku Němcová.

Z Krumlova se předsedkyně PS vydala do Bohutic, aby si tam prohlédla tamní křížovou cestu soch z cedrového dřeva.