Na den přes ně rok od ustavujícího zastupitelstva oznámila v poslední říjnový den svoji rezignaci starostka města Eliška Nohavicová. Znojemskému deníku Rovnost oznámila, že post starostky chce opustit k prvnímu prosinci letošního roku.

První dámě na miroslavské radnici zlomilo vaz poslední jednání zastupitelstva města tento týden ve čtvrtek. Zastupitelé měli zvolit nového místostarostu za nedávno odvolaného Petra Augustu a také pátého člena rady města pro to, aby radnice mohla standardně fungovat. To se však nepodařilo. Radní Ludmila Janíčková, kterou na funkci místostarosty navrhovala sama starostka, nezískala mezi zastupiteli potřebnou podporu.

Zleva starostka města Eliška Nohavicová a tajemnice úřadu Ivana Janderová.
Miroslav zůstává dál bez místostarosty. Jediná kandidátka nezískala podporu

Redakci Deníku Rovnost starostka zaslala písemné vyjádření k rezignaci. „Po včerejším jednání zastupitelstva města jsem cítila jen zmar. Opoziční zastupitelé zablokovali zvolení vedení města. Padla rada. Místostarosta nebyl zvolen. Jako zastupitelstvo jsme ve slepé uličce. Vystříleli jsme všechny náboje, jak situaci řešit. V této bezvýchodné situaci je pouze jediné řešení. Udělat krok dozadu, upozadit se. Městu, ale i celému mikroregionu, naše nestabilní politická situace jen ubližuje a my jako menšina nemáme moc tuto situaci změnit. S nesmírnou lítostí oznamuji, že k 1. 12. 2019 rezignuji na post starostky našeho města,“ sdělila Nohavicová.

Na aktuální informaci reagoval lídr opoziční kandidátky Zelená Miroslav Martin Plechatý. „Až bude rezignace oficiální, začneme komunikovat v rámci zastupitlestva a hledat řešení, jak vytvořit většinu zastupitelů, kteří budou město směřovat správným směrem tak, abychom se byli schopni na všem domluvit,“ řekl Deníku Rovnost zastupitel Martin Plechatý.

Ilustrační foto.
Vranovský zámek nabídne nový výhled. Ze středověké strážní věže

Jeho kandidátka Zelená Miroslav má čtyři členy. Pro vytvoření většiny v patnáctičlenném zastupitelstvu bude potřebovat podporu u dalších subjektů. Spolupráci už přitom naznačilo středeční hlasování v zastupitelstvu, kdy proti volbě navrhované kandidátky na místostarostku hlasovali společně s Plechatého Zelenou Miroslaví také dva členové zastupitelstva za ČSSD. Bývalý místostarosta Roman Volf a jeho stranický kolega Stanislav Ambrož.

Plechatý naznačil, že další podporu bude hledat napříč všemi kandidátkami. „Někteří zastupitelé jsou jistě pro rozvoj města a my se nechceme nijak vymezovat. Nehrajeme si na strany. Občané od nás očekávají právi pro město a to je pro mne směrodatné. Když jsem získal nejvíce hlasů v minulých volbách a volby jsme vyhráli, šli jsme také konstruktivní opozice. To je pro mne důstojnější, než stát se trapnou koalicí,“ dodal Plechatý.

Ilustrační foto.
Miroslav chce obnovit historickou polní cestu

Podle politologa Michala Pinka bude funkci starostky do doby zvolení nového vedení města i nadále vykonávat stávající starostka Nohavicová. „Prakticky nyní bude vládnout v demisi. To, že odevzdá svoji funkci je spíše jedním z nástrojů, k tomu, aby vzniklo v rámci zastupitelstva nové vyjednávání. Každý vytáhne nějaký nástroj k vyjednávání o nové koalici. To pak vyvrcholí na novém zastupitelstvu, kde by zastupitelé, budou-li usnášeníschopní, volit kompletně nové vedení města,“ naznačil další vývoj Pink.