Místo o mzdách a odvracení stávky jednali odboráři Znojemské dopravní společnosti s představiteli města a kraje hlavně o odpočívárnách a toaletách. U stolu totiž chyběli zástupci vedení dopravní firmy. Odboráři počkají do konce srpna, pak rozhodnou o stávce.

Na znojemské radnici se měli ve čtvrtek ráno sejít k jednání čtyři strany. Přišly ovšem jen tři. „Jednali jsme s hejtmanem Michalem Haškem místostarostou Janem Groisem. Ředitel dopravní společnosti nepřišel s tím, že má dovolenou," popsal začátek jednání odborový předák Libor Weinstein.

Schůzku svolal právě hejtman Hašek. „Autobusovou dopravu zajišťují soukromé firmy, ne krajské organizace, ale ve firmě Psota graduje spor a nedaří se kolektivní vyjednávání. Na schůzce jsme se dohodli, že o situaci ve firmě bude příští týden jednat krajská tripartita. Sám firmu vyzvu, aby dokončila kolektivní vyjednávání," uvedl hejtman.

Klíčovému sporu odborů a firmy, mzdám, se nakonec jednání nevěnovalo. „To je věc právě nedokončeného kolektivního vyjednávání ve firmě. Budeme ale chtít vědět proč se liší odměňování řidičů v krajské a městské dopravě a jak tento rozdíl, který podle nás v rozporu s českým i evropským právem, bude firma řešit," dodal Hašek.

Řidiči se prozatím mohou těšit alespoň na to, že na některých konečných zastávkách dostanou základní zázemí. „Některé problémy, které mají řidiči autobusů na točnách v příměstských částech jsme už vyřešili. V úterý pak rada města rozhodne o pomoci v podobě pronájmu příslušných prostor pro, aby řidiči měli větší komfort," uvedl místostarosta Jan Grois. Kraj a město se kvůli zajištění míst pro toalety či malé odpočívárny obrátí i na obce v okolí Znojma.

Zástupce odborů Weinstein po jednání sdělil, že ještě posečkají s rozhodnutím o stávce. „Udělali jsme poslední kompromis a počkáme, až se ředitel firmy vrátí z dovolené a vyjádří se k návrhům, které má na stole. Pokud ale nedojdeme ke slušnému kompromisu, počátkem září již rozhodnutí o stávce padne. Její termín nebudu nyní předjímat," dodal Weinstein.

Vyjádření ředitele dopravní společnosti Petra Chadima nebylo možné získat.