Podle jednoho z tamních obyvatel burcuje ještě donedávna klidnou čtvrť hluk nesoucí se z blízkého penzionu Spálený Mlýn. „Od dubna do října se tam konají i několikrát do týdne vesměs bouřlivé svatby doprovázené intenzivní hudební produkcí. A to až do časných ranních hodin, běžně do dvou či čtyř hodin. Hudba silně ruší noční klid a nedovoluje lidem v okolí usnout a odpočinout si,“ sdělil Deníku Rovnost jeden z obyvatel Jaromír Klempa.

Penzion s restaurací se nachází vzdušnou čarou jen několik desítek metrů od rodinných a bytových domů v Hradišťské ulici a asi tři sta metrů od městské čtvrti Marákov. Neutěšená situace se podle Klempy táhne již více let. „Často voláme městskou policii, to ovšem nemá žádný účinek. Někdy se přivolané hlídce hosté podniku vysmějí či na ně pokřikují, hudbu ztlumí jen na pár minut. Po odjezdu strážníků, vytočí hlasitost na truc ještě do vyšší intenzity,“ neví si rady obyvatel.

Noční hudební klub LaRutyka ve Znojmě nedá spát obyvatelům v blízkosti. Rámus dělají skupiny lidí venku před klubem.
Výsledky kontrol: znojemské hospody výrazně ruší své okolí. Chtějí jednat

Dodává, že volání strážníků či stížností na městský úřad se dají počítat na desítky. Sám se účastnil osobních jednání. Zatím prý bez výsledku.

Provozovatel penzionu a restaurace Spálený Mlýn Tomáš Melichárek o stížnostech ví, ale podle svých slov jim nerozumí. „Jsme tu na samotě, stěžuje si na nás jeden a ten stejný člověk stále dokola, o němž víme, že bydlí nejméně dva a půl kilometru daleko. S městskou policií komunikujeme. Nechápu, co přesně mu vadí, kolem jedenácté večer hudbu ztlumujeme a svatby končí s půlnocí,“ krčil rameny Melichárek. Kvůli stížnostem také prý nyní postavil novou pergolu, aby ztlumila hluk mířící od penzionu k obydlím.

Turistický penzion uprostřed přírody je podle něj mezi návštěvníky naopak oblíbený. „Pořádáme tu také akce pro děti ve spolupráci se Střediskem volného času, burger víkendy, vaříme obědové menu s rozvozem, máme na provoz jen kladné recenze návštěvníků,“ nechápal stížnosti Melichárek.

Sedm hlášení

Městská policie ve Znojmě přijala jen v letošním roce celkem sedm hlášení na rušení nočního klidu vztahujících se ke Spálenému Mlýnu, ke všem vyjížděla hlídka. „Všechna oznámení prověřovali strážníci na místě, přičemž jednu událost řešili jako přestupek. V ostatních případech neshledali protiprávní jednání,“ potvrdil Pavel Kovařík z tiskového odboru znojemské radnice.

Podle místostarosty Jana Blahy v uplynulých týdnech nové vedení města stížnosti přímo od občanů nezaznamenalo. „Nicméně budeme se touto informací zabývat," reagoval na dotaz Blaha.

Ilustrační foto.
Na pět set dětí ze Znojma může do kroužků. Díky statisícům korun z radnice

Problém s hlukem v blízkosti restaurací řeší ve Znojmě dlouhodobě. Často skloňovaným zařízením je noční klub La Rutyka na Rooseveltově ulici či restaurace Na Školce v Pražské ulici. Začátkem týdne také Deník Rovnost exkluzivně zveřejnil výsledky měření hluku. Stížnosti obyvatel jsou podle nich oprávněné.