„Nejstarším voličem ve znojemské nemocnici je pan Josef, který se narodil v roce 1930. Naopak nejmladší voličkou je maminka Pavlína, které porodila jedenáctého ledna zdravého chlapečka Marečka,“ sdělili zástupci nemocnice s tím, že o volbu hlavy státu je v porovnání s ostatními volbami téměř čtyřnásobný zájem. Do poslanecké sněmovny totiž v roce 2021 ve znojemské nemocnici hlasovalo jen jednadvacet voličů a o rod dříve do Senátu dvaadvacet.

První kolo prezidentských voleb na jihu Moravy.
Nový prezident táhne Jihomoravany k urnám, někde už odvolila polovina

Celkem je zatím na Znojemsku o prezidentské volby mnohem větší zájem než před pěti lety. Tehdy tady volilo v pátek do 16.30 jen 14,4 procenta voličů, dnes v pátek třináctého to bylo za stejnou dobu už 21,5 procenta.

Jak přiblížil mluvčí znojemské radnice Pavel Kovařík, tak pro samotné město byla dnes v jednadvacet hodin průběžná účast 45,5 procenta, tedy od sedm procentních bodů více než před pěti lety v první kole. Účast je ale zhruba stejná jako při tehdejším druhém kole, kdy si duel Zeman vs. Drahoš nenechalo ujít do páteční jednadvacáté hodiny 45,6 procent znojemských voličů.

Oproti tomu o loňské zářijové hlasování do městského zastupitelstva měli obyvatelé druhého největšího města v kraji mnohem menší zájem, do poslední hodiny před pátečním uzavřením volebních místností sem dorazilo pouze 27 procent voličů.