Nejdříve se od mlýna začaly ozývat údery seker. Náhon právě dostává nové zábradlí.

„V těchto dnech sekerníci nainstalovali dřevěné zábradlí po bočních stranách mlýna. Zároveň začneme v tomto týdnu s pokládáním selské dubové podlahy a uděláme novou expozici,“ řekl zástupce ředitele Technického muzea v Brně Ivo Štěpánek.

Návštěvníci se tak ještě letos mohou těšit na moderní expozici, která přibližuje historii zpracování obilnin od počátků až po současnou mlynářskou velkovýrobu.

Moderní expozice

„Ve vodním mlýně Slup provádíme reinstalaci staré expozice. Ta dostane úplně novou, modernější tvář. Bude odpovídat dnešním trendům. Z hlediska náplně zůstane expozice stejná,“ upřesnil za Technické muzeum Ivo Hubr.

Během léta chtějí zároveň představitelé muzea, jakožto majitelé památky, udělat novou výmalbu. „Chystáme letos i venkovní malbu, která bude stejně barevná jako původní barva mlýna,“ dodal Štěpánek.

„Také ještě letos položíme novou dlažbu před mlýnem a chystáme i novinku. Chtěli bychom sehnat motor na dřevoplyn, který by měl být slavnostně uveden do provozu na Slavnostech chleba v září,“ prozradil.

Rekonstrukce celého mlýna vyjde řádově na několik milionů korun. „Veškeré opravy hradíme z našeho rozpočtu a ze zdrojů ministerstva kultury,“ sdělil Štěpánek.

Otevřeno v květnu

Vodný mlýn ve Slupi je běžně otevřený veřejnosti od dubna, letos má ale kvůli opravám měsíční zpoždění. „Památka bude pro návštěvníky přístupná od prvního května s tím, že expozici neuvidí z důvodu oprav. Chtěli bychom ji ale otevřít o prázdninách,“ informoval správce mlýna Milan Novoměstský.

Ve Slupi se letos chystá i řada kulturních akcí. První se uskuteční už koncem dubna, kdy do mlýna zavítají vojáci v historických uniformách. Celkem přijede do Slupi na padesát vojáků s kompletní polní výstrojí. Pěchotní osádka dorazí do obce v rámci pěšího pochodu z Miroslavi do Šatova.

Další zajímavé akce v prostorách mlýna jsou v plánu po prázdninách.

„V září k nám přijedou pracovníci České národní banky, kteří tu představí novou pamětní minci České republiky,“ přiblížil Novoměstský. Na minci by měla být právě památka ze Slupi.