Co je vaším úkolem?
Jak je patrno z názvu, prevence. Stejně jako další větší města, je také Znojmo součástí programu Ministerstva vnitra Partnerství, na jehož základě vznikla komise města pro prevenci kriminality a pozice manažera.

Konkrétně?
Mojí náplní práce je zjišťování a vyhodnocování pocitu bezpečí u občanů. Tipujeme rizikové oblasti ve městě a pracujeme na zlepšení současného stavu. Přitom úzce spolupracujeme se státní a městskou policií, ale také třeba Domem dětí a mládeže či Národním parkem Podyjí. Všechny zmiňované orgány a instituce dělají v rámci prevence na školách preventivní přednášky. Podílí se i charita, K-centrum, Státní zdravotní ústav, kurátoři městského úřadu přednáší právní vědomí a tak dále.

V jakém věku se u dětí s přednáškami začíná?
začínáme u těch, kteří už umějí psát, to znamená u druháků. tady jde o známý policejní Ajaxův zápisník. Starší děti pak navštěvují městští policisté, kteří je seznamují s nebezpečnými místy a učí je chovat se v dopravní situaci. Pro starší je tady řada přednášek s drogovou tematikou.

Má město vytipovaná nějaká riziková místa?
Nejrizikovější místa, pokud se týká mládeže, jsou sídliště Dukelská a Přímětice. Také proto byly tyto lokality vybrány pro vybudování streetového hřiště.

Kdo bude tyto projekty financovat?
Díky zapojení do čtyřletého projektu ministerstva můžeme získat peníze právě z programu Partnerství. Jde až o osmdesát procent celkových nákladů. Zbytek jde z obecní pokladny.

Jak spolupracujete s médii?
Prostřednictvím tiskové mluvčí. Naposledy například, když jsme informovali veřejnost o legálních plochách pro sprejery. Ze strany sprejerů byl velký zájem o legální plochy. Sami nás kontaktovali s přáním, že by rádi, aby tady legální plochy byly. Hodně měst legální plochy má a sprejeři se navzájem zvou a společně tvoří.

Na jakých projektech dnes pracujete?
Opakovat se bude letní tábor dětí ze sociálně slabých rodin a dětí s poruchami chování, plánujeme již zmíněné streetové plochy. Pokoušíme se také získat peníze na zlepšení kamerového systému. Pokračuje samozřejmě prevence na školách. Přemýšlíme také o dotaci na noclehárnu pro muže v rámci azylového domu. Jde o to, že tam chlapi jen přijdou přespat a budou mít možnost základní hygieny. Současných dvacet míst naprosto nevyhovuje potřebám. Bezdomovci tak nebudou mrznout bod mostem