Aby měli větší šance získat Slovanskou epopej zpět, musí Krumlovští opravit výstavní prostory tamního zámku. To je vzkaz, který památkáři už před časem vyslali do Moravského Krumlova.  Přestože radnice obratem zareagovala tím, že sehnala nejnutnější peníze a s opravami chtěla v létě začít, bude vše nakonec trochu jinak.  Smělé plány radnice se totiž komplikují.

„Vždy, když už si myslím, že to konečně půjde, se znovu vyrojí další problém," netají rozladění moravskokrumlovský starosta Tomáš Třetina.

O co jde? Plány na letní opravy zkalil nejprve nový zákon o zadávání veřejných zakázek, který je sice platný už od dubna,  avšak ministerstvo pro místní rozvoj nestihlo včas připravit prováděcí vyhlášku a zadavatelé tak neměli jasná pravidla, jak vlastně mají soutěžit. Některé zakázky, které nelze vypsat jednoduchým podlimitním řízením, se tak kvůli tomu zdrží až o několik měsíců. Jde i o případ krumlovského zámku.

Druhým problémem je pak nedávný rozsudek pražského obvodního soudu.  Firma Incheba má podle něj platit Praze za škody způsobené požárem, který v roce 2008 zničil levé křídlo Průmyslového paláce. Město se v žalobě domáhá víc jak miliardy korun.

A zastupitelé Krumlova mají nyní obavy, že Incheba, která je vlastníkem místního zámku, a jíž mají přispět na opravu výstavních prostor dva miliony korun, bude mít nyní jiné starosti. „Je to sice ještě nepravomocný rozsudek, ale zastupitelstvo mě uložilo prověřit, jakým způsobem budeme vše řešit dál," komentoval Třetina.

Zastupitelé navíc požadují doladit detaily ve smlouvě města s Inchebou. „Podle zastupitelů je potřeba doplnit smlouvu o bod, podle něhož  náš příspěvek dva miliony korun bude použit výhradně na rekonstrukci výstavních prostor a nemůže být použit jinak," uvedl starosta. Ten se proto tento týden hodlá sejít s vedením Incheby a věc projednat. „Pak tedy uvidíme, jak dál," dodal.

Zástupci Incheby nedávno vzkázali, že pro opravu zámku udělají maximum. „Doufáme, že se časem podaří zrekonstruovat celou památku," řekl Radovan Ježovič z Incheby.

Jasno zatím není ani v případu možného odchodu šéfa Galerie hlavního města Prahy Milana Bufky. Ten se na Znojemsku nechvalně proslavil loňským překotným odvozem Muchových pláten z Krumlova. Jeho odvolání navrhl nedávno pražským představitelům tamní radní pro kulturu Václav Novotný. Důvodem jsou podle něj problémy s hospodařením Galerie. Asi poslední kapkou pak měly být předražené přípravy právě na výstavu Slovanské epopeje ve Veletržním paláci.

Přestože k hlasování o Bufkově sesazení mělo dojít už před týdnem, tento krok nemají na programu radní v Praze ani dnes. „Zatím probíhají jednání mezi radním Novotným a ředitelem Bufkou. Jasno by mělo být do konce měsíce," sdělila včera mluvčí pražského magistrátu Tereza Krásenská.

VOJTĚCH SMOLA