Konečně! V parném létě jen vylezu z domu a skočím si do osvěžující vody na novém koupališti. S podobnou myšlenkou se nyní mohou probouzet obyvatelé Moravského Krumlova. Tamní radnice totiž nyní zveřejnila zprávu, že dlouho očekávaný bazén se začal stavět. Hotovo by mělo být v červnu příštího roku.

„Stavba začne už v listopadu. Letní koupaliště vznikne v lokalitě Sídliště, hotovo by mělo být nejpozději posledního června příštího roku," uvedla vedoucí krumlovského odboru školství a kultury Marie Brücková.

Vlastní stavba přijde na téměř jednadvacet milionů korun. „Z toho dvanáct milionů představuje dotace, zbývající část uhradí město ze svého rozpočtu," doplnila Brücková.

Podle představitelů moravskokrumlovské radnice koupaliště vyroste v prostoru s největší koncentrací obyvatel ve městě, přitom však nebude mít rušivý vliv na občany bydlící na sídlišti. V areálu koupaliště vznikne plavecký bazén s pěti plaveckými dráhami o délce pětadvacet metrů, bazén s vířivkou, děti se budou čvachtat v dětském bazénku s malým vodním hřibem a soustavou pramínků.

Letní areál doplní provozní budova, převlékací kabinky a plochy pro slunění. V provozní budově bude vstupní hala s prodejem vstupenek, prostory pro umístění technologie pro úpravu vody, sociální zázemí návštěvníků, kiosek rychlého občerstvení, terasa, prostor pro plavčíka, skladové a úklidové prostory.

„Projekt počítá s oplocením celého areálu, přičemž jižní stranu bude ohraničovat dřevěný plot sloužící jako hluková bariéra a zároveň bude přispívat k soukromí návštěvníků. Samozřejmostí je vybudování osmačtyřiceti parkovacích míst pro osobní automobily navazující na cesty pro pěší, vedoucí ke vchodu do objektu koupaliště. Prostor koupaliště zpříjemní zelené plochy s živým plotem," popsala Brücková. Projekt koupaliště je připravený tak, aby jej mohli využívat i návštěvníci s pohybovými omezeními.

„To je výborná zpráva. Bazén u nás slibovali už komunisté za minulého režimu a dodnes to byly jen sliby. Takže se už moc těším, až si zaplavu. Do bazénu bude určitě chodit celá naše rodina. Až dosud jsme jezdili do Trstěnic," přivítala zprávu o zahájení stavby bazénu Květa Leikepová.

„Jsem velmi rád, že v letní sezoně 2013 už budou mít občané a návštěvníci města možnost využívat tento nový areál a nebudou muset za koupáním jezdit do okolních míst. Ve městě zařízení tohoto charakteru chybí více jak třicet let, a proto jsem přesvědčen, že převážné části obyvatel města otevřením koupaliště plníme jejich dlouholeté přání v této oblasti," zdůraznil starosta Krumlova Tomáš Třetina. O umístění koupaliště rozhodlo zastupitelstvo po dlouhé debatě.

„Jako nejvhodnější se ukázala právě lokalita v místě bývalé olejářské firmy na Sídlišti, kde je největší koncentrace obyvatel města. Dají se zde využít velké jámy na topný olej stejně jako zbytkové teplo z blízké kotelny na ohřev vody v bazénech," vysvětlil již dříve starosta.

Loňského hlasování o stavbě koupaliště se ale zdrželi všichni občanští demokraté. „Naše představa je jiná. Chtěli bychom do provozování koupaliště zapojit soukromou osobu. Podle toho, jak jsme si vše spočítali, město provoz koupaliště neutáhne," varoval po hlasování zastupitel Michal Šotner.