„V návaznosti a zpřísnění vládních opatření oznamujeme, že mateřská školka bude od úterý do odvolání uzavřena. V pondělí školka ještě fungovat bude, žádáme však rodiče, aby zvážili, zda je přítomnost dítěte ve školce nezbytná,“ uvedl starosta Moravského Krumlova v sobotu před polednem. Uzavření školek už oznámilo Znojmo a řada obcí v regionu.

Jaroslavice i Znojmo omezí provoz úřadu

Pouze v pondělí a ve středu mezi osmou ráno a čtvrtou odpoledne bude ode dneška až do odvolání otevřený pro veřejnost obecní úřad v Jaroslavicích.

„V ostatní dny bude úřad uzavřený. Jde o jedno z preventivních opatření proti šíření koronaviru. Rovněž z důvodu prevence bude do odvolání uzavřená školka, školní jídelna a obecní knihovna,“ sdělil v pátek starosta Jaroslavic Petr Zálešák.

Ilustrační foto
Jižní Morava už má deset případů nakažených koronavirem

Dva úřední dny a jeden den na plánované schůzky. Tak bude od pondělí vypadat provoz znojemského městského úřadu. Rozhodl o tom v pátek městský krizový štáb. „Nová opatření radnice přijímá v souvislosti s rychlým šířením koronaviru i rozšiřujícími se preventivním opatřeními ze strany státu,“ uvedla mluvčí radnice Zuzana Pastrňáková.

Od pondělí 16. března budou mít všechny budovy městského úřadu přední hodiny jen v pondělí a středu od osmi ráno do čtyř odpoledne. „V úterý a pátek budou mít všechny budovy pro veřejnost zavřeno, ve čtvrtek se uskuteční jen plánované schůzky a jednání. Od osmi do dvanácti bude fungovat správní odbor a podatelna,“ dodala mluvčí. Vyzvala také všechny, aby s úřadem své věci přednostně vyřizovali emailem a telefonicky.

Ruší divadla, akce i zalesňování

Představitelé města také rozhodli zrušit většinu akcí do konce dubna. „Zrušená jsou do konce dubna všechna představení v Městském divadle i koncerty a přednášky ve Znojemské Besedě. Rušíme také zalesňování Mramotic, Znojemské Velikonoce, Znojemského slavíčka či Den Země,“ dodala mluvčí. Zrušené jsou i na počátek května plánované tradiční Dny partnerských měst. „Jejich program je postavený na přítomnosti a kulturních vystoupeních zástupců partnerských měst Znojma z Itálie, Rakouska, Německa, Slovenska a Polska,“ poukázala mluvčí.

Na přechodu v Hatích byl v pátek navečer před pondělním úplným uzavřením hranic rušný ale plynulý provoz.
Přes hranice? V Hatích je zatím provoz plynulý, lidé jezdí z práce i z lyžování