O historii mostu ví hodně právě Lukas. „Byl to můj otec, který po válce získal od Britů železnou konstrukci na tento most. Opakovaně jsem upozorňoval na skutečnost, že je most přetěžovaný. Také proto je nyní ve špatném stavu," uvedl.

Podle muže, který most, podobně jako stovky zahrádkářů a dalších lidí denně využívá, bývá most zatížený více, než je povoleno. „Stačí se podívat, jaká nákladní auta po něm jezdí nebo kolik aut a lidí se na něm v exponovaných časech objeví," upozornil Lukas.

Představitelé znojemské radnice vzkázali, že o potížích vědí a chystají nápravu. „Stav mostu samozřejmě monitorujeme. Při místním šetření, které se uskutečnilo v nedávné době, jsme zjistili, že most vykazuje určité vady. Proto se v současné době zpracovává nový statický posudek, na jehož základě uděláme případné další opravy, které budou nutné," sdělila mluvčí radnice Zuzana Pastrňáková.

Naposledy podle mluvčí opravovali zmíněný most řemeslníci v letech 2009–2010. „Bylo to z toho důvodu, aby přes něj mohl jezdit právě turistický vláček. Co se týče dopravy, tak informace o jeho přetěžování nemáme," dodala mluvčí.

Ani znojemští policisté údajně o přetěžování mostu nic neví. „Od začátku letošního roku jsme v ulicích U Obří hlavy, Koželužská a Mlýnská řešili jen tři případy. Byla to menší dopravní nehoda, jeden případ, kdy jel řidič Koželužskou bez světel, a jeden případ řidiče se špatným vybavením auta. Nemáme informace o narušení mostu a ani o tom, že by jej řidiči přetěžovali," informovala znojemská policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová.

Podle mluvčí se na místě občas policejní hlídka objeví. „Není to však nijak exponované místo. Výkon služby směřujeme tam, kde je to potřebné," doplnila Drahokoupilová.

O jistém poškození mostu ví i Jan Drozd, který v jeho sousedství provozuje muzeum. „Vím, že pan Lukas na vady často upozorňuje. Vzpěry tam popadaly už před časem. Most se prý vlní, ale já to nijak nepozoruji. Těžká auta jsem na mostě neviděl," řekl Drozd.