Po dvou dnech nejistoty se obyvatelé domů v těsném sousedství nálezu už vrátili do svých domovů. „Zajímavostí je, že z větší části se jednalo o granáty maďarské provenience, zbytek pak byl německé výroby. Granáty byly ve velmi špatném stavu, proto se rozhodlo o jejich odpalu na poli nedaleko místa nálezu. Pyrotechnici čtyřmi řízenými odpaly postupně všechny objevené granáty zlikvidovali,“ uvedl mluvčí jihomoravských policistů Petr Vala.

Několik tisíc kusů granátů a pancéřových pěstí našli dělníci při výkopových pracích na Znojemsku.
Nález tisíců granátů na Znojemsku: podívejte se na video, jak je odpalovali

Zajištěné panzerfausty byly v lepší kondici, proto je policejní specialisté odvezli na pyrotechnickém nákladním voze do muničního skladu. „Později je čeká stejný osud v trhacích jámách jako granáty,“ dodal Vala.

Obří třaskavý nález nebývale velkého množství munice objevili v obci na Znojemsku dělníci při výkopu elektrického vedení ve středu odpoledne. Obyvatelé přilehlých domů museli být evakuováni. O události Deník Rovnost informoval mezi prvními. Během čtvrtka speciální složky policistů a hasičů munici zlikvidovali. Na místě asistovali i záchranáři. Po další kontrole pak místa nálezu i krátery po řízených výbuších zasypali.

Pyrotechnik Petr Dostál má oči na stopkách. S detektorem kovů se snaží nevybuchlou munici pod rekonstruovanou silnicí I/53 u Znojma.
Musí být rychlejší než bagr: pyrotechnik hledá munici pod silnicí I/53 u Znojma

Štěstím podle policistů bylo, že dělníci zareagovali pohotově a při první známce objevu zavolali na jejich tísňovou linku a do jejich příjezdu s nálezem nemanipulovali. „Díky tomu nedošlo k žádnému zranění ani poškození majetku,“ ocenil Vala.

Pro jistotu ale Únanovští ještě objednali specialisty, aby prověřili území nálezu. "V pondělí a úterý bude ještě odborná firma prozkoumávat, zda se v okolí místa nenachází nějaká další munice. Chceme mít jistotu aby obyvatelé mohli být v klidu," nepodceňuje nebezpečí starosta obce Jindřich Bulín. Během včerejška totiž objevili v obci ještě další tři granáty.