Stěhováci a zedníci vystřídali návštěvníky v prvním patře bývalého minoritského kláštera ve Znojmě. Pracovníci muzea dokončují vyklízení dosavadní archeologické expozice a v pondělí sály předají řemeslníkům. Ti do konce roku obstarají nezbytné stavební úpravy. Novou expozici muzeum nabídne do dvou let. Již v létě příštího roku plánují archeologové otevřít další stálou výstavu na Hradišti.

„Stálá expozice věnovaná archeologii je poslední, kterou čeká obnova a modernizace. Tento týden jsme vyklidili dosavadní exponáty, po neděli přijde na řadu odstranění vitrín. Už jsme také předali staveniště firmě, která v pondělí začne s potřebnými úpravami. První přijde na řadu někdejší byt, poté budou následovat další výstavní prostory," sdělila ředitelka muzea Vladimíra Durajková.

Adaptací bytu muzeum získá jednak místo pro rozšíření expozic, jednak nová úprava umožní návštěvníkům plynule procházet jednotlivými výstavními sály. Stavební práce vyjdou na zhruba tři miliony korun.

Zbrusu novou archeologickou expozici návštěvníci uvidí nejspíš do dvou let. „Máme připravený projekt i scénář její nové podoby. Peníze se nám zatím podařilo získat na stavební část přípravy. Na samotné vybavení a instalaci jsme zatím potřebný příspěvek nedostali. Doufáme, že alespoň první etapu bychom mohli vybavit a otevřít v roce 2014, vše ale záleží na rozhodnutí zřizovatele," dodala ředitelka s tím, že nová expozice má stát kolem pěti milionů korun.

„Schválili jsme zatím peníze na potřebné stavební úpravy, protože znojemské muzeum si dokončení obnovy svých expozic zaslouží. O konkrétním dalším postupu a přidělování další podpory už ale budou rozhodovat noví krajští radní a zastupitelé po volbách," sdělil krajský radní pro kulturu Pavel Balík.

Podle odborníků Znojmo novou stálou expozici o výsledcích vykopávek v regionu potřebuje. „Za dobu existence dosavadní stálé výstavy přibylo mnoho obecných i praktických poznatků, které jistě lze prezentovat, archeologie navíc samozřejmě v uplynulých desetiletích prodělala značný vývoj. Pokud muzeum naváže na moderní interaktivní styl, ve kterém obnovilo například expozici živé přírody, bude to další nabídka zajímavá svým přístupem a zpracováním jak pro širokou veřejnost, tak třeba pro školy," uvažoval Zdeněk Čižmář, bývalý šéf znojemského pracoviště brněnského ústavu archeologické památkové péče.

Podobně mluvil dlouholetý šéf výzkumu na znojemském Hradišti Bohuslav Klíma. „Nová expozice bude určitě znamenat posun, protože ta stávající vznikla před několika desítkami let a od té doby samozřejmě došlo k určitému vývoji a jsou tu i cenné a důležité nálezy, které stojí za to představit," sdělil Klíma.

Než muzeum na novou výstavu získá peníze, mohou zájemci zamířit třeba právě na Hradiště. Tamní výstava by měla být připravena k oslavě cyrilometodějského jubilea.