Původní termín otevření ordinace, ohlašovaný na pondělí 5. prosince, se ale podle zjištění Deníku Rovnost, posouvá. „Příští týden nám teprve přiveze dodavatel zubařské křeslo, čekáme na nábytek a další vybavení. Předpokládám, že bychom mohli zahájit péči o nové pacienty v půli prosince,“ informoval Wenglorz.

Do té doby se bude věnovat registraci nových pacientů, avšak na jiné, prozatímní adrese, v ordinaci spřátelené lékařky Hany Simonedisové v Kotkově ulici. „Abychom ale skloubili nerušenou péči o její pacienty a registraci mých pacientů musíme stanovit přesné hodiny pro jejich příjem. Není možné, aby v ordinační době klepaly na dveře desítky zájemců,“ zdůvodnil stomatolog.

Přesný rozpis hodin k registraci na Kotkově ulici najdou zájemci na dveřích nové ordinace na Mariánském náměstí. Předběžně se bude jednat o odpolední hodiny v úterý a ve středu, ve čtvrtek během dne, ve zkrácenou dobu i v pátek.

Registrujte se přes e-mail

Lukáš Wenglorz chce předejít trápení zájemců ve frontách na osobní registraci, jak se to odehrálo nedávno v Hustopečích na Břeclavsku. O tehdejší patové situaci Deník informoval. Zvolil proto předběžnou registraci přes e-mailovou adresu ordinace. „Prvotním krokem zájemce musí být projevený zájem poslaný přes e-mail zubnipecekruhac@gmail.com. Na jeho základě ho pozveme k osobní registraci. Podle pořadí příchozích zpráv, tento způsob považujeme za nejspravedlivější. Zájemce může nahlásit více pacientů z rodiny,“ upřesnil Wenglorz.

Zpráva se už mezi obyvateli Znojemska rozkřikla a elektronická poštovní schránka lékaře se rychle plní žádostmi. „Zubaře sháníme zoufale už dlouho, přihlásila jsem celou rodinu, včetně dětí. Snad to vyjde,“ podělila se paní Ivana, celé jméno si nepřála zveřejnit, redakce jej však zná.

Ilustrační foto.
První úspěch. O chrup obyvatel Znojma se postará nový zubař za milion

S nedostatkem lékařů bojuje Znojmo dlouhodobě, v poslední době tam zavřelo ordinaci na šest zubařů. Tamní radnice se snaží od začátku roku situaci zlepšit a přilákat lékaře tučnou dotací. O první milion korun na vybavení ordinace se přihlásil v polovině roku právě Lukáš Wenglorz, zastupitelé tehdy jeho žádost schválili.

„O dotaci mohou žádat lékaři v oboru zubní lékařství a ambulantní specialisté. Výše dotace může být padesát tisíc až jeden milion korun,“ sdělil tehdy k novince už bývalý starosta Znojma Jakub Malačka. Příjemce dotace se musí zavázat, že ordinaci bude provozovat nejméně po dobu pěti let.

Zubaři - ilustrační foto.
Fronta jako v Hustopečích: zubařů je na jihu Moravy málo, ohrožené jsou i děti

Ve Znojmě se nyní otevírají i další ordinace, jsou ale komerčního charakteru. Naopak běžné zákroky v městem dotované ordinaci bude pacientům hradit pojišťovna. „Poskytovat budeme kromě preventivní péče kompletní stomatologický program včetně rentgenového vyšetření, čištění krčků a podobně. Přijímáme celé rodiny i s dětmi,“ ujistil Wenglorz.

V prvním roce počítá s registrací pěti až osmi set pacientů. „Záleží na stavu orálního zdraví v populaci, Nerad bych měl delší objednací dobu než dva měsíce. Ve druhém roce bych se rád dostal na dvanáct až patnáct set pacientů, ve třetím na dva tisíce,“ plánoval Lukáš Wenglorz.

Už nyní ale předběžné žádosti o registraci jeho plány přesahují. „V podstatě už máme téměř plno,“ dodal.

Prolink: