Vyléčení lidé přibyli za čtvrtek v Brně a na Brněnsku, na Vyškovsku a na Hodonínsku. Všechny jihomoravské regiony už ale mají alespoň polovinu uzdravených, včetně nejvíce zasaženého Břeclavska. Za posledních čtyřiadvacet hodin podle jihomoravských hygieniků přibylo v kraji pouze deset nových případů onemocnění koronavirem.

„Nově identifikované případy jsou však v naprosté většině z okruhu lidí, kteří byli s nemocnými v úzkém kontaktu, jde o členy rodiny či spolubydlící. Už prakticky nezaznamenáváme případy, které by vznikly v souvislosti s takzvaným komunitním šířením infekce," poznamenala Renata Ciupek z krajské hygienické stanice. U většiny pozitivních případů navíc podle ní jde v současnosti o doznívání nemoci.

Ilustrační foto.
Dramatický výjezd. Muž skočil z balkonu, záchranáři jej chytli za ruku

Nejvíce uzdravených pacientů je na Znojemsku, kde jde až o více než osmdesát procent z počtu případů onemocnění Covid-19. Úspěšné je v boji s nemocí také Hodonínsko, kde se uzdravilo až osm lidí z celkových deseti případů onemocnění.

O nejvážněji nemocné na jižní Moravě pečuje Anesteziologicko-resuscitační klinika Fakultní nemocnice u sv. Anny. „Na klinice jsou sice stále čtyři pacienti ve vážném stavu, dva z nich už ale mají negativní testy na Covid-19. Na klinice zůstávají kvůli svým dalším zdravotním problémům,“ uvedla mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

Již osmnáctkrát trestaný muž v Brně po posledním propuštění z vězení vykradl minimálně osm bytů. Při poslední krádeži ho spatřil vnímavý svědek, a policisté proto zloděje dopadli.
Vykrádal byty v Brně. Osmnáctkrát trestaný recidivista půjde opět do vězení

Klinika nyní pečuje o dva pacienty s Covid-19 ve vážném stavu, oba jsou na umělé plicní ventilaci. „Do naší nemocnice také již dorazila zásilka experimentálního léku remdesvir, jde o dávky pro deset pacientů. Bohužel ani jeden ze zmíněných pacientů není pro podávání tohoto léku vhodný, bude tedy určen pro další příchozí pacienty,“ dodala Lipovská.

V celé zemi bylo ke čtvrtečnímu podvečeru podle dat ministerstva zdravotnictví 8 002 lidí s pozitivním testem na nový typ koronaviru. 269 pozitivně testovaných od počátku epidemie zemřelo. Počet uzdravených už dosáhl číslo 4 369. Klesá počet hospitalizovaných, ke čtvrtečnímu ránu jich bylo v celé zemi 275. Laboratoře od počátku epidemie prověřily 286 821 vzorků.