Kyselá zelená pochutina okamžitě zaplavila celé náměstí. Prodejci na svých stáncích nabízeli okurky čerstvé, sterilované i upravené do různých specialit.

„Své kulinářské umění letos představí hned několik restaurací. Opravdoví milovníci okurek si navíc mohou nechat namíchat speciální nápoj, ve kterém rozhodně nebude tato oblíbená zelenina chybět," lákal včera návštěvníky moderátor slavností Milan Jonáš.

Kromě bohatého okurkového občerstvení a tradičního řemeslného jarmarku připravili pořadatelé také doprovodný program v podobě hudebních a divadelních představení.

Jeho součástí bude například zítřejší vystoupení písničkářky Terezy Holubové nebo páteční koncert Cimbálové muziky Antonína Stehlíka.

Děti se zase mohou povozit na kolotoči, zasoutěžit si nebo přijít na zítřejší autogramiádu fotbalistů z 1. SC Znojmo. Včera navíc organizátoři vyhlásili soutěž O nejlepší sterilovanou okurku a nejlepší rychlokvašku.

„Slavnosti navazují na pořádání velkých okurkových trhů, které v minulosti proslavily Znojmo široko daleko. Letošní ročník je ale jubilejní, znojemská okurka totiž slaví přesně čtyři sta čtyřicet let od počátku svého pěstování," přiblížila mluvčí města Renáta Bártová.

Prvním pěstitelem okurek na Znojemsku byl místní opat Sebastian Freytag, který si nechal semena této plodiny přivézt z Maďarska do kláštera v Louce.

Díky slunečnému klimatu a vhodné půdě se okurkám začalo dařit a brzy jich bylo více, než stačili Znojemští zkonzumovat. Lidé je proto začali nakládat do soli a octa.

Znojemští okurkáři si však časem vytvořili vlastní sladkokyselý nálev, který přetrval až do současnosti. „Tento lák můžeme směle zařadit k národním pokladům Česka," míní znojemský starosta Vlastimil Gabrhel.

Proslulé sterilované okurky se však ve Znojmě už deset let nevyrábí.

Jejich zpracovatelská firma Fruta totiž roku 2002 zkrachovala. Ochranné značky pak pro tento typický výrobek získala firma Hamé Babice.

PETRA SVITAVSKÁ