Renesanční zámek v Moravském Krumlově se dočká opraveného východního křídla ještě do konce roku. Opravy budou pokračovat i příští rok tak, aby jej Krumlovští mohli využít pro nadcházející turistickou sezónu. Zda vystaví exponáty muzea nebo připomenou historii zámku spojenou s Lichtenštejny, není však v tuto chvíli zcela jasné.Nová stavební firma v těchto dnech převzala staveniště. „Do konce roku bude opraveno pět místností, které navazují na Rytířský sál. Řemeslníky čeká práce na štucích, výmalbě a položí parkety. Příští rok zbývá opravit ještě bývalý konferenční sál v jihovýchodním křídle, kde je vadný krov a místnost si vyžádá rozsáhlejší opravy," vyjmenovala Andrea Stejskalová z odboru památkové péče.

Ředitel moravskokrumlovského kulturního střediska Bořivoj Švéda doufá, že v nově opravených sálech by mohly v budoucnu najít své místo exponáty z depozitáře muzea.

„Umím si představit, že z galerie bychom přesunuli výstavu o Lichtenštejnech, kterou právě připravujeme. Vše je složité kvůli vlastnickým vztahům, nemůžeme nic dlouhodobě plánovat a získávat dotace na rozsáhlejší projekty," naznačil šéf kulturního střediska.

HISTORIE ZÁMKU
13. století na místě současného zámku stával hrad
16. století nechal ho přestavět Jindřich z Lipé v renesanční zámek, na zámku v té době působil lékař Paracelsus
18. století zámek vlastnili a upravovali Lichtenštejnové, posledními majiteli byli Kinští
polovina 20. století zámek užívaly úřady, armáda, různé podniky a posléze učiliště.

Některé obyvatele Krumlova trápí nevyužívaný zámecký park a uvažují i nad tím, zda by vše nebylo jednodušší, kdyby se město zámku před lety nezbavilo. „Zámeckého parku je škoda. Přivítala bych, kdyby zde byl prostor i pro dětské hřiště. Umím si zde představit třeba bydlení pro seniory nebo nějaké společenské centrum. Důležité je mít reálný projekt, jak celý objekt využít. Určitě by všichni místní i přijíždějící turisté přivítali, kdyby byl zámek kompletně opravený," nechala se slyšet Marie Šimáčková.

Starosta Moravského Krumlova přiblížil, že majitel zámku, společnost Incheba požaduje dvacet milionů korun. „Taková suma je pro městskou kasu nereálná. Musíme najít nápad, z kterého by vyšel částečně výdělečný projekt. Pak bychom se nemuseli bát zatížit město případným úvěrem. Ale vše jsou to jen úvahy, k diskuzi přizveme pochopitelně i obyvatele města," podotkl Třetina.

S plány na oživení výstavních prostor zámku pomáhá Krumlovským Marek Pokorný, bývalý šéf Moravské galerie v Brně.

„Libreto výstavy pro příští rok by měli mít zastupitelé na stole během měsíce října. Ke schválení dostanou dvě verze, jednu konzervativní a druhou, která by nabídla současné umění. Budu se také snažit dostat do Krumlova alespoň část výstavy Muchových plakátů Ivana Lendla," vyjmenoval starosta.

Rád by přivítal příští sezonu ve městě deset tisíc turistů. „Vím, že je to ambiciózní číslo, ale Krumlov volá po oživení cestovního ruchu," dodal Třetina.

Dle jeho slov by měl zámecký park oživit discgolf, v nejbližších letech hodlá také zpřístupnit zámeckou věž, která je nyní v kritickém stavebním stavu.