Tradiční velikonoční speciály připravuje pro své zákazníky řada restaurací v regionu. O Zeleném čtvrtku nabízí jako tradičně zelené pivo, letos to bude také dvoubarevný zeleno-červený Velikonoční Krasličák. „Zelený Krasličák je čtrnáctiprocentní zelené speciální pivo. Červený Krasličák je desetiprocentní středně prokvašené světlé výčepní pivo," píše se na webových stránkách nazvaných cesta pivních znalců.

Brčálový namísto zlatavého moku se rozhodli točit také v restauraci U Brázdů ve Višňovém. Provozovatelé připraví posezení s živáňskou pečení. „Na zelené pivo si většinou zajdu a bývá o ně velký zájem. Je to konec konců jednou za rok a nabízená specialita dokáže zaplnit hospodu. Pokud je pěkné počasí, obsadí návštěvníci i posezení venku," naznačil starosta Višňového Vladimír Korek.

Ve Znojmě nabídne zelené speciály zhruba padesátka hospod či restaurací, ale ochutnat je mohou také lidé v Moravském Krumlově, Miroslavi, Jevišovicích i v řadě menších vesnic.

Velikonoční pěnivá specialita se objevila poprvé na trhu před deseti lety a za tu dobu si dokázala získat řadu příznivců. Zeleného piva se totiž v celé zemi vypije zhruba čtyři tisíce hektolitrů.Zelené pivo vzniká spojením vody, ječného sladu a žateckého chmele. Pivo vaří sládci tradičním způsobem. Do kotle spolu s chmelem putuje i bylinný výluh, který vzniká louhováním několika druhů bylin včetně nezbytné kopřivy. Svou sílu pak pivo získává spodním kvašením trvajícím osm dnů. Posledním krokem je přidání likéru.
www.zelenepivo.cz