Z posledního zastupitelstva města vzešel příslib o zaplacení sumy přesahující patnáct milionů korun. „Zaplaceno stále nemám, ze Znojma nedorazila ani koruna. O rozhodnutí zastupitelů vím pouze z médií. Stále se divím tomu, že investici za sto milionů může provázet tolik kopanců," nechápal šéf stavební firmy Bubla.

Jak doplnil, stále není jasné, kdo za stavbu zodpovídá. „Nikdo neví, kdo vůbec dohlíží na to, aby se vše řádně dokončilo, a kdo za stavbu zodpovídá. Pokud pracujeme pro menší obce, starosta bývá zapálený, a na vše osobně dohlíží. Něco tak zpackaného, jako ve Znojmě, jsem ještě neviděl," naznačil Bubla.

Soud předběžným opatřením až do pravomocného rozhodnutí sporu zakázal fotbalistům trávník jakkoli používat. Nesmí ani uzavírat, rušit nebo měnit jakékoli smlouvy s hrací plochou spojené. Také jim uložil, aby zabránili vstupu třetích osob na pozemek, na kterém trávník leží. Jak Deník podle parcelního čísla uvedeného v usnesení soudu zjistil, dělníci se včera pohybovali tam, kde to měli předběžným opatřením zakázané. „Ano, je to tak. Soud zakázal i pohyb na atletické dráze," podotkl znojemský právník a opoziční zastupitel Jiří Feichtinger.

Sdružení fotbalové mládeže ani zástupci klubu nedokázali věc nijak objasnit. „Obraťte se na pana Dvořáka z fotbalové mládeže. Já nevím, co se na stadionu děje a nebudu se tedy vyjadřovat," vzkázal manažer klubu 1. SC Znojmo Michal Bělák.

Ani jeho kolega však nevnesl do finišujících oprav více světla. „Sedíme nyní u právníka, nezlobte se, na otázky vám odpoví prezident nebo manažer klubu" utrousil Václav Dvořák.

Představitelé města trvají na tom, že k porušení usnesení soudu nedošlo. „Předběžné opatření se týká pouze zelené plochy. Kdo říká něco jiného, lže," naznačil starosta Znojma Vlastimil Gabrhel.

Fakt, že vydané opatření soudce nijak nezměnil, potvrdila i předsedkyně soudu. „V tomto sporném civilním řízení je soud vázán návrhem a nemůže jej překročit. Účastníci řízení prozatím nepodali ve věci další návrhy," podotkla předsedkyně okresního soudu Lenka Krčálová.

Zástupci fotbalové mládeže podali odvolání, kterým se ale dosud krajský soud nezabýval. Nový, vyhřívaný trávník byl první částí oprav stadionu po postupu fotbalistů do první ligy a dělníci jej položili roku 2013. Investorem bylo sdružení fotbalové mládeže.

Město poté ze státní dotace opravilo hlavní tribunu a další ochozy pro diváky. „Nyní jednáme s hejtmanem o další možné podpoře. Město Znojmo nepodepisovalo smlouvu na osvětlení a současné práce mohou souviset s dokumentem, který přinesl na poslední zastupitelstvo pan Pelta. Na ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy kotelnu a osvětlení by již měly být prostředky zajištěné a jsou před finálním podpisem," zakončil Gabrhel.