Ve čtvrtek ráno se zakousla lžíce bagru do trávníku znojemského městského stadionu. Dlouho očekávané práce, které povedou ke splnění prvoligových parametrů a vyžádají si investice ve výši několika desítek milionů, začaly. Instalace vyhřívaného trávníku vyžaduje odbagrování padesáti centimetrů zeminy z celé plochy hřiště.

Ta se také dočká nového odtokového systému. „Hřiště pokryjí stovky metrů trubek, v kterých bude proudit teplá voda sloužící k vyhřívání travnaté plochy," popisuje naplánované práce web 1.SC Znojmo.

Po několika vrstvách podloží získá plocha travnatý koberec, který se v tuto chvíli připravuje v Holandsku. Kompletní rekonstrukci budou mít na starosti pracovníci firmy Prostavby.

„Fotbalisté mají všechna potřebná povolení, získali již územní souhlas s prováděnými úpravami," podotkla mluvčí města Zuzana Pastrňáková s tím, že nový trávník bude stát čtrnáct a půl milionu.

Skončilo tak období velkých projektových příprav, u konce je také podstatná část výběrových řízení. „Rekonstrukce trávníku by měla skončit za měsíc. Příští týden budeme znát vítěze výběrového řízení na vybudování umělého osvětlení a kotelny. Tribuna přijde na řadu v prosinci," uvedl pro ČTK technický manažer znojemského klubu Karel Hodák s tím, že z dosavadních pěti tisíc míst se kapacita hlediště sníží na čtyři a půl tisíce.

Časově náročné bude vybudování osvětlení, protože sloupy v betonových patkách musí přes zimu vymrznout.

Postup do nejvyšší soutěže byl pro Znojmo historickým úspěchem. „Všichni nám klepali po ramenou, jací jsme borci. Zavázali jsme se, že budeme hrát první ligu a za podpory města i kraje co nejdříve splníme technická kritéria, která jsou požadována pro stadion. O nováčkovskou euforii jsme z devadesáti procent přišli právě proto, že jsme neměli domácí prostředí. Místo zápasů před vlastními diváky jsme byli odsouzení hrát půl roku jinde, což je psychologicky špatné," uvedl majitel klubu 1.SC Znojmo Ota Kohoutek s tím, že na jaře již fotbalisté vyběhnou na prvoligový trávník na domácím hřišti.

Záležitosti nezbytné pro splnění všech licenčních požadavků mají přijít minimálně na pětašedesát milionů korun. Padesát milionů by měla pokrýt ministerská dotace, zbývající částka poputuje z městské a krajské pokladny.

Zastupitelé Znojma již dříve rozhodli, že město uhradí z celkových nákladů pouze deset procent, maximálně však deset milionů korun.

„Jihomoravský kraj přispěje na rekonstrukci našeho stadionu dvěma miliony korun a zbytek by měla uhradit přislíbená dotace z ministerstva," vysvětlil již dříve starosta Znojma Vlastimil Gabrhel.

Podmínkou investice ze strany vedení města bylo i to, že nově zrekonstruovaný stadion nebude sloužit výhradně fotbalistům. „V návrzích na rekonstrukci jsme počítali i s tím, že část stadionu bude sloužit atletům, jak je tomu doposud. Získají nový a větší prostor. Závazek, že nový stadion nebude sloužit pouze prvoligovému fotbalovému klubu, tedy dodržujeme," podotkl prezident klubu Kohoutek.