„Cílem projektu je napojit na páteřní řád kanalizace vybudovaný v první etapě i zbývající domácnosti v jednotlivých obcích. Po dokončení první etapy se totiž mohla na veřejnou kanalizaci připojit jen asi polovina domácností z Kravska, Plenkovic, Kasáren, Mramotic a Žerůtek," uvedla mluvčí Znojma Zuzana Pastrňáková.

Napojení v konkrétních vesnicích bude stát osmašedesát milionů korun. „Devadesát procent z této částky lze ovšem získat jako dotaci od Státního fondu životního prostředí. Představitelé Dobrovolného svazku obcí se o tento příspěvek ucházejí, musí však splnit všechny stanovené podmínky. To je důvod, proč nadále investorem stavby nebude DSO Kanalizace severozápadní větev, ale Vodovody a kanalizace Znojemsko. Státní fond totiž vyžaduje, aby investor akce zařízení po dokončení stavby také provozoval," přiblížila mluvčí.

„Protože VAK Znojemsko je vlastníkem čistírny odpadních vod v Dobšicích i hlavního tahu kanalizační sítě, je logické, aby převzal odpovědnost za stavbu druhé etapy severozápadní větve a poté i za provoz celého systému," potvrdil předseda svazku Vlastimil Gabrhel.

Z vlastních zdrojů budou muset město Znojmo a obce Plenkovice, Kravsko a Žerůtky uhradit na jedenadvacet milionů korun. „Částka je rozpočítána podle počtu domácností, které je třeba na kanalizační řad ještě připojit. Pro Znojmo, respektive Mramotice a Kasárna, tak poměrově vychází částka šest milionů korun," upřesnila mluvčí.

Znojemští radní souhlasí s tím, že město bude za půjčku ve stejné výši ručit svými pozemky. „Nic nebude bránit jednání o udělení dotace. Poté může být vypsáno výběrové řízení na zhotovitele stavby a současně má být dopracována tendrová dokumentace," doplnila Pastrňáková.

O stavbu Kanalizace severozápadní větev začalo město Znojmo a další obce usilovat v roce 2002 a první etapa získala kolaudační razítka v roce 2005.