Až dva bezvládné opilce měsíčně odvezli vloni na záchytku znojemští policisté. Novela zákona umožnila odvoz opilých lidí nově také městské policii. Znojemští strážníci jich do nejbližší protialkoholní záchytné stanice, která je v Brně, odvezli loni sedmnáct.

Počet odvezených opilců podle strážníků roste. „Ve srovnání s loňskem zaznamenáváme nárůst počtu opilých lidí, které do Brna odvážíme. Od ledna jsme odvezli už šest opilých lidí,“ potvrdil zástupce ředitele znojemské městské policie Jiří Procházka.

Strážníci přitom na záchytku nevozí naprosto všechny opilce.

„Když například zjistíme, odkud opilý člověk je, snažíme se, pokud je to možné a dotyčný člověk není zraněný nebo nepáchá protizákonnou činnost, předat jej třeba rodinným příslušníkům. Ti se o takového člověka mohou postarat,“ vysvětlil Procházka.

Dodal, že ke každému opilci volají strážníci vždy i lékaře.

Desítky opilců ročně

Až do předloňska však opilé lidi mohli na záchytku odvážet jen státní policisté.

„Vloni jsme takto vezli jednoho, maximálně dva lidi měsíčně. Náklady, které nám těmito převozy vzniknou, následně vymáháme od těch lidí, kteří se opili tak, že nebyli schopni své chování ovlivnit. Ty pak proto musíme na záchytku odvézt,“ řekl mluvčí znojemských policistů Jan Křepela.

Jak policisté, tak strážníci přitom důsledně spolupracují s lékaři.

„Pokud je například podezření, že opilý člověk může být zraněný a není proto schopen převozu, zůstává v nemocnici ve Znojmě,“ přiblížil Křepela.

Alkoholem znavený člověk může strávit noc i v policejní cele.

„Pokud je zjištěno, že se dotyčná osoba dopustila protiprávního jednání a umožňuje to její zdravotní stav, může zůstat u nás v policejní cele. To se týká například lidí, kteří řídili auto pod vlivem alkoholu,“ nastínil mluvčí.

Vedení městské policie nyní přemýšlí, jak z alkoholiků dostat peníze za odvoz na záchytku. Strážníci totiž najedou kolem sto šedesáti kilometrů navíc a k tomu jsou minimálně tři hodiny pro službu ve Znojmě nepoužitelní.

„Protože je opilých stále více, zjišťujeme společně s právníkem města, jak z lidí, které na záchytku vozíme, získat zpět náklady na převoz,“ doplnil druhý muž znojemských strážníků.

Nádraží a alkohol

Podle vedení znojemské městské policie nacházejí strážníci nejvíce bezvládných opilců u vlakového nádraží.

„Tam tito lidé chodí často na pivo a mnohdy je ležící objevíme díky kamerovému systému. Stává se také, že se vzájemně napadají a naše hlídky tam proto vyjíždějí,“ sdělil Procházka.

Své zkušenosti s alkoholiky má vedoucí lékař znojemské záchranky Arnošt Růžička.

„K takovým událostem vyjíždíme v desítkách případů ročně. Každého člověka posuzujeme individuálně. Může jít například o chronické, nezodpovědné alkoholiky, kteří jsou nemocní a kvůli další opilosti dostanou záchvat, ke kterému musíme vyjet. K jednomu takovému jsme do jedné obce museli od ledna vyrazit už desetkrát,“ uvedl Růžička.

Kraj neuvažuje o znovuotevření záchytky, která před více než deseti roky fungovala v prostorách staré nemocnice.

„Nemyslím si, že by bylo zapotřebí protialkoholní záchytnou stanici ve Znojmě zprovoznit,“ řekl krajský radní pro zdravotnictví Oldřich Ryšavý.