„Naši technici, kterých máme v terénu čtrnáct, obešli zatím na sto šedesát bytů a věřím, že do konce června jich zvládneme tři stovky. Záležet bude na spolupráci s nájemníky. Musím jim poděkovat, že jsou zatím velmi vstřícní. S dílčími problémy se setkáváme jen ojediněle," sdělil koordinátor projektu Jan Šorf.

Sdružení firem Murom a Městská energie nájemníky na návštěvu svých techniků předem písemně upozorňuje. „Dopis s příslušnými informacemi, včetně jména technika a telefonního čísla k ověření, dostanou nejméně týden předem. Při příchodu se technik prokáže průkazkou. Jeho úkolem je změřit jednotlivé prostory bytu, ověřit jeho stav a případné investice. O všem vyhotoví zápis, který předloží nájemníkovi ke kontrole a podpisu," dodal Šorf.

Podle jeho odhadu návštěva bytu zabere nanejvýš dvacet minut. „Sběr podkladů o bytech určených k prodeji máme na základě smlouvy s městem a pokynů, které jsme dostali, rozdělený do tří etap. Věřím, že první dokončíme s mírným předstihem do konce června. Do září pak plánujeme sepsat a odeslat příslušná vyjádření pro katastrální úřad," naznačil nejbližší plány zástupce sdružení.

Nájemníci mohou využít služeb kontaktního centra sídlícího v přízemních prostorách domu v Rudoleckého 8, které je otevřené v pondělky, středy a čtvrtky od osmi ráno do půl páté odpoledne. Informace získají také na telefonu 605 000 111. Od července spustí firmy web www.znojemskebyty.cz.

S rozjezdem projektu, nazvaného radnicí Klíč 2018, je spokojen místostarosta Znojma Jan Grois. „Spolupráce se sdružením je kvalitní a funkční, věřím, že to tak bude pokračovat i dál," řekl.

S firmou, která vyhrála výběrové řízení, podepsalo město smlouvu o spolupráci. První byty k prodeji se začnou nabízet na podzim. Smlouva firmě ukládá, aby do konce května příštího roku odevzdala městu posudky ke všem více než dvěma tisícům bytů, které město nabídne nájemníkům ke koupi za čtyřicet procent tržní ceny.