„Stezka nabízí zajímavé pohledy do krajiny mezi lesnatou částí parku na západě a tou východní, pro kterou jsou typická vřesoviště, vinice a pole. Jedním z mnoha lákadel je dřevěná vyhlídka na kraji popických vinic na Kraví hoře. Za jasného počasí jsou z ní vidět vrcholky Bílých Karpat, Pálava i rakouské Alpy," popsal vedoucí oddělení terénní služby Správy národního parku Podyjí Petr Lazárek.

Na místě si navíc mohou turisté na dvou nových info panelech přečíst zajímavosti o geologické historii okolní krajiny i tradičních vinařských postupech rodiny Špalkovy, která na této vinici hospodaří.

Konice pak návštěvníkům nabízejí pohled na dochovanou vesnici uličního typu, která je pro tuto část Podyjí typická. „Historické jádro vesnic tvoří pradávná cesta mezi jednotlivými sídly, nebo dlouhá ulicová náves obestavěná venkovskými usedlostmi. Dochované statky leží v hlubších dvorech a navazují na sebe buď přímo nebo je dělí pouze úzká ulička," popsala Zuzana Svobodová ze Správy Národního parku Podyjí.