S výsledky schůzky byl starosta Třetina spokojený. „Jsem rád, že jsme s paní primátorkou a paní Kaplicky mohli vést velmi seriozní diskuzi. Považuji za zcela normální, že si Praha chce zkontrolovat výstavní prostory na zámku, ostatně jsem je sám pozval na návštěvu, aby si zámek prohlédly," řekl Třetina.

Primátorka Krnáčová potvrdila, že metropole pošle do Krumlova zástupce své galerie, která se o plátna stará. „Pokud kontrola dopadne dobře, Praha plátna do Krumlova půjčí po návratu z jejich asijského turné. Domluvili jsme také, že zápůjčka bude časově omezena. Do konce roku bychom měli vědět základní rysy nějakého memoranda," sdělila primátorka.

Krumlovští mezitím chystají projekt a žádosti o dotaci na pokračování obnovy zámku, který město nedávno koupilo. „Epopej uvítáme s úctou a vděčností. Zcela zásadní je pro nás opravit zámek a připravit ho k novému využití. Epopej je jednou z možností, o které usilujeme, ale jednáme i o dalších," dodal starosta Třetina.

Jednání se účastnil i brněnský primátor Petr Vokřál. I on výsledky hodnotil optimisticky. „Není pochyb, že krumlovský zámek je dostatečně důstojným místem pro Epopej a starosta Třetina pražskou stranu ujistil i o technické připravenosti rekonstruovaných prostor. Nejdůležitější zprávou z posledního jednání je, že primátorka Krnáčová proti zapůjčení Slovanské epopeje nic nemá a obě strany jsou připraveny o zápůjčce podepsat memoradnum hned jak se Slovanská epopej vrátí z turné po Asii," uvedl primátor Vokřál.

Podle něj se věci začínají dávat do pohybu. „Oceňuji, po letech vzájemné nevraživosti a neochoty se na toto téma vůbec bavit, se podařilo prolomit ledy a dát věci do pohybu. Doufám, že se brzy podaří dát do pohybu i samotnou Epopej," dodal první muž Brna.

Slovanskou epopej Praha nyní vystavuje v pronajaté dvoraně Veletržního paláce. Příští rok ji zamýšlí poslat na výstavu do Tokia a pak na další místa v Asii.