Ráno za památkami a odpoledne na pláž je program, který si v parném červenci naplánovala řada návštěvníků Vranovska. Kasteláni vranovského zámku a hradu Bítova jsou proto v polovině sezony spokojení. Bez návštěvníků zůstanou ještě týden Uherčice, zámek totiž obsadili filmaři.

S červencovou návštěvností na vranovském zámku je spokojený tamní kastelán Jiří Černý. „Za červenec jsme přivítali ke čtrnácti tisícům návštěvníků. Ve srovnání s posledními třemi lety je to mírný nárůst," sdělil vranovský kastelán.

Na kopec vysoko nad městysem míří návštěvníci hlavně dopoledne, než nastanou největší horka. „Nejvíce návštěvníků míváme dopoledne, zejména před polednem, s tím, jak po poledni začíná největší horko, návštěvnost během dne klesá," doplnil Černý.

Úspěšné je podle kastelána i letošní kulturní léto. „Koncerty a divadla mají pěknou návštěvnost i dobrou odezvu. Hodně lidí přišlo na vystoupení Karla Plíhala či na koncert Fleretu a Pozdního sběru. Dobrou odezvu máme i na představení divadla Dorotinských Kráska a netvor. Večerní představení, hráli i v devět a v deset večer, v zámeckých interiérech jsou totiž velmi působivá," podotkl kastelán.

Dobrou sezonu hlásí v půli léta i hrad Bítov na opačném konci vranovské přehrady. „Za červenec přišlo téměř dvacet tisíc návštěvníků, což odpovídá solidnímu průměru posledních několika let," informoval kastelán hradu Jan Binder.

I na Bítově prochází branou návštěvníci zejména dopoledne. „To míváme nával, odpoledne už je podstatně slabší, v tom vedru asi lidé raději leží u vody," usmál se kastelán.

Živo na hradě bude, navzdory předpovídanému pokračování horka, i příští neděli. „Za týden máme v sobotu a neděli tradiční hradní pouť. Na nádvoří bude asi docela výheň, ale na jarmark je přihlášeno kolem pětadvaceti stánkařů, tak se snad vše podaří," poznamenal kastelán Binder.

Zhruba měsíc z letošní návštěvnické sezony musí oželet uherčický zámek. Od poloviny července do konce tohoto týdne tam totiž filmaři natáčeli pohádku s pracovním názvem Věneček.

Solidní návštěvnost zaznamenala v polovině léta i národní technická památka, vodní mlýn ve Slupi. „Návštěvníci docela jezdí. O prohlídku mlýna byl v červenci slušný zájem. Jen někteří turisté o prohlídku zájem zrovna nemají, jen se zastaví, opláchnou v náhonu a jedou dál," uvedl správce mlýna František Vosmanský.

Dobrou sezonu hlásí letos většina hradů a zámků spravovaných Národním památkovým ústavem po celé republice. „Naše památky letos navštívilo ještě více lidí než v dosud rekordním loňském roce. Do konce července dorazilo na prohlídky nebo programy, které kasteláni pro zájemce o minulost připravují, přes dva miliony sedm set tisíc lidí," informovala mluvčí Národního památkového ústavu.

Vůbec nejvyšší návštěvnost měl mezi všemi státními hrady a zámky do konce července hrad a zámek Český Krumlov s dvě stě jednadvaceti tisíci návštěvníků, těsně následovaný zámkem v Lednici s téměř dvě stě třinácti tisíci návštěvníků.